Karındaki Şişliğin 5 Sebebi

25 Eylül 2023

Çoğumuz karın şişkinliğinden muzdarip. Nüfusun %15 ile %35 bu şişkinlikten şikayetçidir. Genel olarak bilinen sebebi ise hazımsızlık olarak biliniyor. Kadınların hamileliğe yani rahimlerinin hamileliğe hazır olduğu dönemler ( menstrüasyon ) besine yada kabızlık alerjileri olduğu söylenir. Genelde de bu durum geçici oluyor. Fakat bu şişkinlik geçmezse kronikleşirse kötü bir durun işareti olabilir.

Şimdi bu şişkinliğin 6 habercisinden bahsedelim!

1.Karaciğer hastalığı

Alkol kullanımında hepatit C yada kanser hastalığına sebep olabilecek karaciğer hastalığı, şişkinliğe ve sıvı birikimine sebep olabiliyor. Şişkinlik karaciğerde oluşan bir sorundan kaynaklanıyorsa , vücut yorgunluğu, vücutta morarmalar yada sarılık yaşanabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurmalısınız.

2. İnflamatuar bağırsak hastalığı

İdrar yolunda oluşan enfeksiyon ( İYE ) genelde tuvalete çok sık girme ihtiyacına neden olabilir. Bu enfeksiyon bazen tuvaletten çıksanız da arkasından hemen tekrar gitme ihtiyacı duyabilirsiniz. Kişilerin bu rahatsızlık karında baskı, ağrı ve şişkinlik oluşturur. Hatta titremeye, ateşin çıkmasına ve mide bulantı ya neden olabiliyor.

Karındaki bu şişkinlik ciddi böbrek enfeksiyonu olmasına sebep olabiliyor.

3.İnflamatuar bağırsak hastalığı

Bağırsak hastalığı İnfamatuar ( IBH ) genelde ince bağırsağı ve kolonu iltihap oluşması durumudur. Bu rahatsızlık karında ağrı, ishal , şişkinlik oluşmasına sebep olur. Uzmanların araştırması sonucu Crohn hastalığı olan insanlar laktoz intoleransı olmaları yüksek olduğu anlaşılmıştır. Laktoz intoleransı, kişilerde gaz oluşmasına ve böylelikle şişmeye sebep olabiliyor.

4.Divertikül

Bağırsakların duvarında oluşan divertikül denilen küçük kese iltihabı olarak bilinilir. İlk belirtileri karının alt kısmında aniden başlayan ağrıdır. Asya Bölgesinde genelde sağ tarafta oluyor, Kuzey Amerika, Avrupa da sol alt tarafta görülüyor.

Bir diğer belirtileri ise mide bulantısı, ishal,şişkinlik, kabızlık olarak söyleyebiliriz.

5.Kanser

Karın bölgemizde mide ,pankreas ,kolon rahim, yumurtalık gibi organlarımız vardır. Eğer kanser belirttiğimiz organların birinde oluşursa, burada sebepsiz bir şişkinliğe neden olabiliyor. Bu şişkinlik karnınızdan daha büyük bir boyuta ulaşırsa , kanser olma ihtimali olabilir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Vücudunuz ürik Asidi Fazla Üretiyor mu ? Çaresi Nedir ve Hangi Besin İyi Gelir

27 Eylül 2023

Vücudumuz bazı besinleri tükettikten sonra ortaya pürinin adı verilen madde ortaya çıkar ve...

KEMİK ERİME RİSKİNE KARŞI KALKAN !!!

18 Eylül 2023

Kuru eriğin sağlık açısından pek çok faydası vardır. İşte bunlardan bazıları: ...

KALÇA AĞRISI KANSER BELİRTİSİ Mİ

16 Eylül 2023

KALÇA  AĞRSIKalça ağrısı, kalça ekleminde ve çevresindeki dokularda meydana gelen acı ...

YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜREN GIDALAR

13 Eylül 2023

Yüksek tansiyon, kanın damar duvarlarına yüksek basınçla doğru akışıdır. Bu durum, kalp v...