Bulaşık Makinesinin Tarihi Gelişimi

4 Kasım 2021

Bulaşık Makinesinin Tarihi Gelişimi

Bulaşık Makinesinin Tarihi gelişimi bugün toplumun hayatına yardımcı olan bulaşık yıkama işlemini büyük oranda ortadan kaldıran, ayrıca bulaşık yıkarken harcanan kirli su miktarını en az seviyeye indirerek ülkelerin su tasarrufu yapmasını sağlayan önemli icatlardan biri olduğu için oldukça önemlidir. İlk kez bulaşık makinesinin 1850’li yılların sonunda Joel Houghton tarafından patenti alınmıştır. Josephine Cochran’ın hizmetçisinin sürekli verilen partilerden rahatsız olarak tabakları kırması sonucunda bulaşık makinesinin icat edildiği kanısına dair yaygın bir inanış bulunmaktadır. Hizmetçinin tabakları kırması sonucunda bulaşık makinesi ihtiyacı doğmuştur. 

En eski dönemlerde bugünkünden oldukça farklı bir yıkama şekli bulunduran bulaşık makinesi günümüzde pek çok özellikle donatılmış ve en eski tarihte kullanılan şekline göre büyük bir gelişim göstermiştir. Farklı farklı programlar ile donatılan bulaşık makinesi tarihi olarak günümüzün çok ötesine gitmiştir. Üretilen ilk bulaşık makinesi kirli bulaşıkları üzerine dönen bir kol yardımıyla fırlatma sistemine sahiptir. Bu işlemde makine içerisinde yer alan emici silindirlerin büyük bir işlevi bulunmaktadır.

 

 

 

Bulaşık Makinesinin Çalışma Mekanizması

Günümüzde her evin vazgeçilmez bir parçası haline gelen, büyük bulaşıkları oldukça kolay halledebilen bulaşık makinesi bulaşıkların hızlı, ekonomik bir şekilde yıkanmasını ve insanın yaşam konforunun artmasını sağlamak amacıyla 1800'lü yılların sonunda icat edilmiştir. Bu makine içerisinde yer alan 2 ve daha fazla su fıskiyesinin bulaşıklar üzerine su atması ile bulaşıkları yıkanmaktadır. Ayrıca dönen fıskiyeler bulaşık deterjanı konulan bölümden alınan deterjanı kirli olan bulaşıkların üzerine püskürterek bulaşıkların kirlerinin erimesini sağlamaktadır. Bu işlem gerçekleştirilirken bulaşık makinesi deterjanı ve kiri çözen bir enzim ortaya çıkarmaktadır. Bulaşık makinesinin suyu ısıtarak içerisindeki deterjanın erimesini sağlaması sonucunda temizlenme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’ de İlk Bulaşık Makinesi

Türkiye'yi bulaşık makinesinin girişi bulaşık makinesi icadının çok sonra daha sonraki bir tarihte gerçekleşmiştir. Bu tarihin en yaygın kabul edileni 1990'lı yıllarda olarak bilinmektedir. Genel olarak bulaşık makinesinin Türkiye’ye icadının 100 yıl sonrasında geldiğini söylemek mümkündür. Türkiye'ye ilk gelen bulaşık makinası içinde bırakılan kirli bulaşıkların eriyen deterjan ile buluşmasını sağlayan, yıkanan bulaşıkların deterjandan arındırılması için durulama işlemi gerçekleştiren ve son olarak da bu bulaşıkların kurutulmasını sağlayan özelliklere zamanla ulaşmıştır. Türkiye’de ilk yerli bulaşık makinesi yapımı da bulaşık makinesinin Türkiye’ye geldiği tarihten fazla uzağa gitmemektedir. Genel olarak bu tarih 1993 yılı şeklinde bilinen tarih Tansu Çiller’in başbakan olduğu yıllara tekabül etmiştir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

SOSYAL MEDYA DETOKSU

1 Mayıs 2023

Sosyal medya detoksu Sosyal medya detoksu, belirli bir süre boyunca sosyal medya platformları...

Nano Teknoloji Nedir?

17 Eylül 2022

Nano teknoloji nedir? Temelinde teknolojik çalışmaları ve prensipleri barındıran bir disiplini...

 5G Teknolojisi Nedir?

17 Eylül 2022

     5G Teknolojisi ve önemi gün geçtikçe daha fazla tartışma konusu yaratmaktadır. 5G Tek...