MEMURLARDA SÜT İZNİ

10 Mayıs 2023

MEMURLARDA SÜT İZNİ

 

Memurlarda süt izni konusu, çalışma hayatında emziren annelerin hakları kapsamında değerlendirilir. Türkiye'deki mevzuata göre, memur olan kadınlar doğum sonrası 16 hafta (4 ay) süre ile ücretli olarak doğum izni kullanabilirler. Bu sürenin bitiminde, emziren annelere süt izni hakkı tanınır.

Süt izni, doğumdan sonraki ilk altı ay boyunca günde en fazla bir saat olmak üzere, bebeğin beslenmesi için gerekli olan zaman kadar verilir. Memurların süt izni hakkı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 105. maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre, emziren memurlara günlük en çok bir saat süt izni verilir ve bu izin, memurun çalıştığı kurumun müdürlüğü tarafından verilir. Süt izninden yararlanacak memur, işyerinde bir odaya veya sakin bir yere çekilerek süt sağımını gerçekleştirebilir.

Ancak, süt izninin kullanımı konusunda herhangi bir sorun yaşanması durumunda, memurun çalıştığı kuruma başvurarak bilgi alması gerekmektedir. Ayrıca, memurların süt izni hakkı ile ilgili detaylı bilgiyi, Devlet Personel Başkanlığı'nın internet sitesindeki mevzuat bölümünden de edinebilirler.

 

 

SÜT İZNİNİ MEMUR NASIL KULLANIR

 

Memurlar süt iznini, doğumdan sonraki ilk altı aylık süre boyunca, bebeğin beslenmesi için gerekli olan zaman kadar kullanabilirler. Süt izni uygulaması, memurun çalıştığı kurumun müdürlüğü tarafından yapılır.

Süt izni kullanmak isteyen memur, öncelikle sağlık raporu almalıdır. Sağlık raporu, anne sütünün bebeğin beslenmesi için gerekli olduğunu ve süt izni kullanılmasının uygun olduğunu belirtmelidir.

Daha sonra, memur, süt izni talebini yazılı olarak çalıştığı kurumun müdürlüğüne bildirmelidir. Müdürlük, talebi değerlendirerek en fazla bir saatlik süt izni verir ve bu iznin verilmesi için memurun çalışma saatleri ile uygun bir saat belirlenir.

Süt izni kullanacak memur, işyerindeki bir odada veya sakin bir yerde süt sağımını gerçekleştirebilir. İzin süresince memurun ücreti kesintiye uğramaz ve sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenir.

Sonuç olarak, memurların süt izni hakkı, çalışma hayatında emziren annelerin hakları kapsamında değerlendirilir. Memurlar, süt iznini kullanabilmek için sağlık raporu almalı ve taleplerini yazılı olarak çalıştıkları kurumun müdürlüğüne bildirmelidir.

 

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

DUVARDAKİ YAĞ LEKESİNİ ÇIKARMANIN YOLLARI

22 Eylül 2023

BEYAZ SİRKEEvet, duvardaki yağ lekesi için beyaz sirke oldukça etkili bir çözümdür. Sirk...

GÜNEŞ PANELLERİ NE İŞE YARAR

13 Temmuz 2023

Güneş panelleri, güneş ışığından elektrik üreten cihazlardır. Güneş enerjisi, güneş p...