Perdelerde Oluşan İs Lekesinden Kurtulmanın Başlıca Yolları  

27 Nisan 2022

Perdelerde Oluşan İs Lekesinden Kurtulmanın Başlıca Yolları  

Perdelerde oluşan is lekesinden kurtulmanın başlıca yolları ev hanımları tarafından merak edilmektedir. İs, dumanın temas ettiği ve kirlettiği yerde kalan siyah lekeye verilen isimdir. İs, yanan yakıtın düzgün yanmamasından kaynaklanır. Dumanla yükselen kömürleşmiş parçacıklardır. Özellikle kış aylarında soba borularına ve bacalara yapışan kömürlerin uçarak çamaşırları, evin duvarlarını, halıları ve perdeleri lekelemesi çoğu zaman çok sinir bozucu ve can sıkıcı bir durumdur. Birçok il ve yerleşim yeri doğalgaz kullanıyor olsa da sobalar hala birçok kişi için bir ısınma kaynağıdır bu durum is lekelerine sebep olmaktadır.  

Perdeler evleri, ofisleri ve yaşanılan tüm mekanları daha güzel hale getirir. Başta evlerde hemen hemen tüm odalarda perde kullanılır. Perdeleri temiz tutmak, canlı renk ve desenlerini korumak, yaşanılan yeri de güzelleştirecektir. Bu nedenle soba ve sigara kullandığınız evlerde oluşan kurum lekelerini derinleştirmeden temizlemek çok önemlidir. Bu temizliği yaparken izlenecek adımlar şunlardır:  

İs oluştuktan sonra perdeler beklemeden temizlenmelidir. Perdeler ılık su dolu bir küvete batırılır. Lavabo yoksa leğen kullanabilirsiniz. Bu suya yarım bardak amonyak eklenir. Perdeler en az 1 saat amonyak eklenmiş suda bekletilir. 
Amonyakla beklemiş perdeler çamaşır makinesine atılır ve hassas programda yıkanır. Deterjanı rengine göre  kullanmaya özen gösteriniz. Çünkü bazı temizleyiciler lekeleri çıkararak perdeye zarar  verebilir. Oksijen içeren deterjanlar daha faydalıdır. Deterjanla birlikte yumuşatıcı kullanarak da lekede oluşan kokuların tamamen yok olmasını sağlayabilirsiniz. 
Çamaşır makinesinde yıkarken 2 yemek kaşığı karbonatı makinenin deterjan çekmecesine koyarsanız perdeleriniz daha beyaz olur. 

Perdelerden İs Lekesine Çıkartma Yolları  

 Sıklıkla şikayet ettiğimiz ve kötü koku veren is lekelerini çıkarmak için kuru temizlemeciye gitmeden evde kolayca uygulama yapmanın yolları var. Evde, işte veya herhangi bir yerde is lekeleriyle karşılaşmaktan bıkanlar bu yöntemleri kolay ve pratik bir şekilde uygulayarak is lekelerinden kurtulabilirler.  

Limon Suyu  

 İs lekelerinden kurtulma yöntemlerinden biri limon suyu kullanmaktır. Limon suyu temiz bir bezin üzerine dökülür. Bu bezle aşağı bastırılır ve isli perdede kirlenen alan silinir. İs lekelerinin çok kısa sürede çıktığını görebilirsiniz. Bu yöntem özellikle giysiler, perdeler ve kilimler için uygundur. Temizlerken elinizdeki isleri temizlemek için limon suyu da kullanabilirsiniz. Sobayı temizlerken ellerinizdeki kurumu silmek ve yok etmek için de bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu yöntemi kullanırken ellerinizi kesmemeye dikkat edin yoksa limonlar ellerinizi yakabilir.  

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Evimizi daha derli toplu ve her zaman tertemiz yapmanın yolları ...

26 Eylül 2023

Bugün bir çok okurumuzun işine yaracak bir yazı hazırladım.Bu devirde kadınların büyük b...

Ev Temizliğinde Yaptığımız Büyük hatalar

15 Eylül 2023

Çoğumuz makinede bulaşık bırakmamanın, kirli kıyafetlerin çamaşır makine de hemen yıkam...

Ahşap ve Laminat Parkeleri Parlatmak İçin İpuçları Nelerdir?  

5 Mayıs 2022

Ahşap ve Laminat Parkeleri Parlatmak İçin İpuçları Nelerdir?  Ahşap ve laminat parke gü...