Yenilenebilir Bir Enerji Olarak Güneş Enerjisi

27 Temmuz 2022

Yenilenebilir Bir Enerji Olarak Güneş Enerjisi

Çevreyi korumak ve ekonomik maliyetleri daha aşağıya çekmek adına günümüzde enerji sektörü sürdürülebilir ve doğal enerji kaynaklarına yönelmektedir. Bu alana yapılan yatırımlar kısa vadede masraf gibi gözükse de orta vadede çok büyük kazançlar işaret etmektedir. Bu nedenle kullanımı günden güne genişlemektedir.

Sanayinin etkin çalışabilmesi, teknolojik aletlerin verimli kullanılabilmesinde ile evlerimizde çalışan cihazların uzun ömürlü olabilmesi için düzenli ve kararlı bir işleyiş için elektrik enerjisine ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrik enerjisi üreten en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından biri de Güneştir.

Güneş; yaydığı ısı ve ışık ile Dünya üzerindeki hayatın var olmasını sağlayan bir yaşam kaynağıdır. Aynı zamanda en temiz ve en bol enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi nedir dediğimizde; Güneş’ten gelen ışınların, özel teknolojilerle elektrik enerjisine dönüştürülmesi şeklinde cevaplayabiliriz.

Güneş Enerjisinin Özellikler Nelerdir?

Yenilenebilir enerji kaynakları arasındaki en önemli enerji kaynağıdır. Enerji kaynaklarına ihtiyacın arttığı bu dönemde Güneş sahip olduğu güçle çevreye zarar vermeyen (Herhangi bir atık üretmeyen ve kirli gaz salınımı bulunmayan), sınırsız, kolay ulaşılabilir ve bedava sayılabilecek bir enerji kaynağıdır. Sürdürülebilirlik özelliği neredeyse sonsuz diyebiliriz. Her gün yeniden doğar ve yeniden tepkimeye girerek insanlara zarar vermeyecek ölçüde Dünyaya yansıtır.

Güneşin gücünü enerjiye çeviren paneller ve enerji sistemleri, uzun ömürlü ve çok az bakım gerektiren ürünlerdir. Dolayısıyla enerjinin üretime yansımasını düşüren unsurlardır.

Ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır. En çok da tarım ve sanayi sektörleri ile evlerinizde paneller kurarak istifade edebilirsiniz.

Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?

Güneş enerjisi nedir? Avantajları nelerdir) Güneş ışığının özel paneller aracılığıyla ısı ve elektriğe dönüştülmüş bir enerji türü olan Güneş enerjisinin kullanıldığı alanlar:

1. Fabrikalarda, iş yerlerinde, müstakil evlerde elektrik ve ısı üretimi,

2. Tarımda ürün yetiştiriciliği,

3. Her türlü yıkama ve yıkanma ihtiyaçlarının karşılanması için sıcak su elde edilmesi,

4. Hesap makinesi, tartı cihazı gibi küçük cihazların çalıştırılması,

5. Trafik ve sokak lambaları ile park ve bahçe aydınlatmaları.

Güneş enerjisi ya hemen kullanılmalıdır ya da depolanmalıdır. Depolama için ihtiyacın çapına göre aküler, bataryalar veya enerji santralleri kurulması gereklidir. Elektrik enerjisinin yüksek fiyatlarda olduğunu değerlendirirsek maliyeti aşağıya çekmek için enerjinin çoğunun Güneş enerjisinden karşılanması tercih edilebilir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

SOSYAL MEDYA DETOKSU

1 Mayıs 2023

Sosyal medya detoksu Sosyal medya detoksu, belirli bir süre boyunca sosyal medya platformları...

Nano Teknoloji Nedir?

17 Eylül 2022

Nano teknoloji nedir? Temelinde teknolojik çalışmaları ve prensipleri barındıran bir disiplini...

 5G Teknolojisi Nedir?

17 Eylül 2022

     5G Teknolojisi ve önemi gün geçtikçe daha fazla tartışma konusu yaratmaktadır. 5G Tek...