Dron Nedir?

13 Temmuz 2022

Drone Nedir?

Cevabını aradığımız soru şu: Dronların kullanımı yaygınlaşmalı mı? Bu sorunun cevabını vermeden önce teknolojinin hayatımızı kolaylaştırmada hizmetimize sunduğu dronları kısaca tanımaya çalışalım:

Dron, bir insansız hava aracıdır. İngilizcede “Drone” sözcüğünden dilimize son 30 yılda girmiş bir kelimedir. “Erkek arı” anlamına gelir. Bu da aslında dronların çalışma prensiplerini anlatan bir donedir. Dronlar; bal arısının çiçekten çiçeğe dolaşarak nektar toplayıp bal yapması gibi kendisine verilen rotada giderek istenen verileri toplar ve getirir veya dolaşır görevini yapar ve döner.

Teknolojik gelişmeler sayesinde dronlar farklı ebatlarda, farklı hareket kabiliyetlerine sahip olarak ve farklı işlev ve donanımlarla üretilebilmektedir. Dronla istediklerinizi eleştirdiğinizde aradığınız dronu bulabilirsiniz. Dron karakteristik olarak gelişime açık bir teknolojik yapıdadır.

Burada önemli olan dronların kullanılma alanları ve maksatlarıdır. İşte o zaman Dronların kullanımı yaygınlaşmalı mı? Sorusuna daha net cevaplar bulabiliriz.

Drone Kullanım Alanları

Dronlar, enerji sektöründe çıkılamayan veya ulaşımı zor arazilerde enerji hatlarının kontrolünü sağlamada önemli bir yardımcıdır. Tarımsal ve zirai uygulamalar kapsamında özetle ilaçlama, gübreleme, sulama ve bazı ölçüm işlemlerinde kullanılabilmektedir. 

Günlük hayat içerisinde sağlık ve ilk yardım sektöründe zamanla yarışıldığı ve ulaşımın güçleştiği anlarda hızır gibi yetişerek aşıları, ilaçları, tahlil sonuçlarını, organların naklini ve defibrilatör (Kalp için şok veren) cihazını yardıma acil ihtiyacı olan yerlere ulaştırılabilmektedir. 

Yolların durumlarını, hatalı araç kullanan sürücüleri ve trafik kazalarını tespit ederek müdahale süresini kısaltmayı ve trafikte güvenliği sağlamayı desteklemektedir. Sınır güvenliği, kaçakçılık, kaçak hayvan avcılığı ve su yolları için kontrol ve gözetleme sağlayabilmektedir. 

Bunların dışında sinema sektöründe ve sosyal faaliyetlerde, hatta eğlencelerde rahatlıkla kullanılabilir.

Drone Kullanımı Yaygınlaştırılmalı Mı

Dronların kullanımı yaygınlaşmalı mı? Elbette. En başta zaman ve enerji tasarrufu sağlayan ve işlerinizi kolaylaştıran bu sistemi her sektöre ve alana yaymalıyız. Halen, Japonlar çiçeklerin polenlenmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. 

Çinliler, Covid-19 salgının yoğun olduğu dönemlerde kurallara uyulması için ulaşımı zor ve vakaların çok olduğu yerlerde denetim ve uyarıda kullanmışlardır. 

Alabildiğine geniş tarım alanlarının haşereden korunmasında, bitkilerin gelişiminin gözetlenmesinde ve hatta bozulmuş orman yapılarının tespiti ve kolaylıkla düzeltilmesinde kullanılabilinmektedir. Bu nedenle; her alanda kullanımını yaymaya ekonomik anlamda elzem faydalar da vardır.

Haritalama, kargolama, fotoğrafçılık, sporda analiz, dron yarışmalar ile askeri alanlarda kullanıma çok uygun dronlar bulunabilir ve dahi geliştirilebilir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

SOSYAL MEDYA DETOKSU

1 Mayıs 2023

Sosyal medya detoksu Sosyal medya detoksu, belirli bir süre boyunca sosyal medya platformları...

Nano Teknoloji Nedir?

17 Eylül 2022

Nano teknoloji nedir? Temelinde teknolojik çalışmaları ve prensipleri barındıran bir disiplini...

 5G Teknolojisi Nedir?

17 Eylül 2022

     5G Teknolojisi ve önemi gün geçtikçe daha fazla tartışma konusu yaratmaktadır. 5G Tek...