Elektrikli Arabaların Geleceği

16 Haziran 2022

Elektrikli Arabaların Geleceği

İçinde bulunduğumuz günlerde pek çok kaynağın tükenmeye başlaması ile birlikte alternatif enerji arayışlarını ve bu enerjilerle çalışan araçların geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Elektrikli arabalarda bu konuda son yıllarda gündem olan en önemli araçlardan birisi haline gelmiştir. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte akaryakıt ürünlerinde arz yönlü ciddi sıkıntılar oluşması elektrikli araç üretimi konusunda ülkelerin atağa geçmesine vesile olmuştur. Pek çok otomobil şirketi dev yatırımlar ile elektrikli araç imalatını genişleten yatırımlara başlamıştır. Ülkemizde de buna yönelik girişimler mevcut olup önümüzde ki 10 sene içerisinde elektrikli araçlara ulaşımın ve yollarda görülme sıklığının artması beklentiler dahilindedir. 

 Elektrikli Araçla İlgili Girişimler

Ülkelerde özellikle son üç yıllık süreç içerisinde en çok yatırım yapılan alanlardan birini elektrikli otomobil pazarı oluşturmaktadır. Önceleri elektrikli araçla ilgili performans alınamaz düşünceleri artık kırılmaya başlamış ucuz ve erişilebilir enerji kaynakları ile aynı performansı sağlayan araçlar yaygınlaşmaya başlamıştır. Şarj eden istasyonların sayılarının her geçen gün yaygınlaşması ile birlikte bu araçlara talebin daha da artacağını öngören büyük otomobil şirketleri bu konuda olan yatırımlarını genişletme kararı almışlardır. Şu an ülkeler arasında en yaygın elektrikli araç piyasası ülkenin neredeyse %60 lık kısmını oluşturan Norveç' de oluşmaktadır. İsveç'de elektrikli araç piyasasında iyi bir orana sahip olup diğer ülkelerde de durum geçen geçen yıl bir önceki seneye göre artış trendi göstermektedir. Elektrikli araç sektörünün bu denli gelişmesinde özellikle otomobil devi firmaların ürettiği ürünlerin performans yönünden normal araçları aratmayacak özellikte ki araçlarının büyük katkısı olmuştur. Sektörde güveni sağlayan bu durum devletlerinde bu konuya teşviklerini arttırması ile daha iyi sonuçlar vermeye başlamıştır.

Ülkemizde de şu an yaşanan akaryakıt fiyatının yükselmesi göstergeleri elektrikli araçlara yönelimi arttırmış durumdadır. Halen diğer ülkelere kıyasla elektrikli araç kullanım oranlarının düşük olduğu ülkemizde dolum ünitelerinin çoğalması ile birlikte bu oranın artması beklenmektedir.Fosil yakıta kıyasla %80'e yakın yakıt tasarrufu sağlayan elektrikli taşıtlar geleceğin arabaları olarak görülmektedir.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!
Önceki Yazi
Cyborg Nedir?

İlgili Yazılar

SOSYAL MEDYA DETOKSU

1 Mayıs 2023

Sosyal medya detoksu Sosyal medya detoksu, belirli bir süre boyunca sosyal medya platformları...

Nano Teknoloji Nedir?

17 Eylül 2022

Nano teknoloji nedir? Temelinde teknolojik çalışmaları ve prensipleri barındıran bir disiplini...

 5G Teknolojisi Nedir?

17 Eylül 2022

     5G Teknolojisi ve önemi gün geçtikçe daha fazla tartışma konusu yaratmaktadır. 5G Tek...