Modern Teknolojiler Gelecekte Öğretim Şeklini Nasıl Değiştirecek?

24 Temmuz 2022

Modern Teknolojiler Gelecekte Öğretim Şeklini Nasıl Değiştirecek?

Günümüz teknoloji çağında teknoloji oldukça önemli bir noktaya gelmiş ve hayatımızda çok büyük yer edinmiş durumundadır. Teknolojinin geldiği son noktayı insan beynine çip yerleştirilmesiyle dahi anlayabiliriz. Bundan 10-20 yıl önce, gelecekte insan beynine çip yerleştirilebileceğini söyleseler kim inanırdı ki?

 Teknolojinin faydaları yanında zararları da vardır. Fakat biz bu yazıda zararlarından çok yararlarına değineceğiz. Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte hayatlarımız oldukça kolaylaştı. Örnek olarak mobil bankacılık sistemini verebiliriz. İnsanlar en küçük işlemleri için dahi bankaya gidip sıra beklemek zorunda kalıyorlardı. Bu bir bakıma insanların zamanını çalan bir durumdur. Fakat mobil bankacılıkla birlikte insanlar işlerini akıllı telefonları üzerinden yapabiliyor ve böylece zaman kaybetmelerine gerek kalmıyor. 

Modern teknoloji eğitim ve öğretim hayatına da oldukça etki etmiştir. Bunun en büyük örneğini Covid-19 sebebiyle yaşanan pandemi sırasında gördük. Fakat günümüzdeki evde eğitimle 20 yıl sonraki evde eğitim kesinlikle farklı olacaktır. Öncelikle artık "okul" kavramı kalmayacak, öğretmenler ve öğrenciler evinden eğitim-öğretim hayatına devam edecektir. Hatta bazı araştırmacılara göre öğrenciler istediği yer ve zamanda eğitim alabilecektir. Gelişen teknoloji ile birlikte eğitim-öğretim hayatı sadece online eğitimlerle de sınırlı kalmayacaktır.  Yaygınlaşan VR ve AR sanal gözlükleri de eğitim-öğretim hayatında yerini alacaktır. Örneğin öğrenciler coğrafya dersinde dağları işlerken sanal gerçeklik gözlükleriyle Everest Dağı'na gidip gerçekten ne kadar büyük olduğunu görebileceklerdir. Ayrıca kişiselleştirilmiş eğitim-öğretim teknikleri kullanılacak ve öğrenmek çok daha kolay hâle gelecektir. 

Günümüzde kullanılan Bulut Bilişim sistemi henüz yeterince yaygınlaşmamış olmakla birlikte bilgiye ulaşım ve bilgiyi saklamak çok daha kolay hâle gelmiş durumdadır. Bu sistem elektronik kütüphane görevi görmektedir. Gelecekte bu sistem daha da yaygınlaşacak ve öğrencilerin ödevlerini yapmak için ihtiyaç duyduğu tüm dokümanlar bunun içerisinde yer alacaktır.

Kimi araştırmacılara göre defter ve kitapların yerini dijital kağıtlar, bükülebilir ekranlar alacak. Kağıdı hayatımızdan çıkarmak ne kadar mümkün bilemiyoruz ama böyle bir uygulamaya geçilmesi kağıt israfına olumlu etki edecektir. Fakat bu durumun kalemle yazma becerisini en aza indirmesi de oldukça muhtemeldir. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

SOSYAL MEDYA DETOKSU

1 Mayıs 2023

Sosyal medya detoksu Sosyal medya detoksu, belirli bir süre boyunca sosyal medya platformları...

Nano Teknoloji Nedir?

17 Eylül 2022

Nano teknoloji nedir? Temelinde teknolojik çalışmaları ve prensipleri barındıran bir disiplini...

 5G Teknolojisi Nedir?

17 Eylül 2022

     5G Teknolojisi ve önemi gün geçtikçe daha fazla tartışma konusu yaratmaktadır. 5G Tek...