Teknolojik Gelişmeler Eğitime Entegre Edilebilir Mi?

24 Temmuz 2022

Teknolojik Gelişmeler Eğitime Entegre Edilebilir Mi?

Teknoloji, ister istemez artık hayatımızın her noktasına yerleşmiş bulunmaktadır. Bu yerleşim hayatımızı oldukça kolaylaştırmıştır. Örneğin yurt dışında bir iş görüşmesi yapmak zorundasınızdır fakat mümkün değildir. Böyle bir durumda görüşmeyi online olarak yapabilme şansınız vardır. Ya da en basit örnek olarak mobil bankacılık işlemlerini verebiliriz. Yapay zeka sayesinde her işleminizi bankaya gitmeden halledebilirsiniz. 

Teknolojideki gelişmeler hayatımızın her alanına yansıdığı gibi eğitim alanına da oldukça etki edeceği söylenebilir. Bundan 50 yıl önce okullarda sadece kara tahta kullanılıyordu. Artık günümüzde okullarda kara tahtalar neredeyse kalmamış bunun yerini akıllı tahtalar, tabletler ve öğrenmeyi etkin kılacak daha bir çok teknolojik alet almıştır. Buradan anlayacağımız üzere teknoloji, eğitim alanında da oldukça aktif bir rol oynamaktadır. 

2019-2020 yıllarında yaşanan Covid-19 pandemisi sırasında görüldüğü üzere teknolojinin eğitimdeki yeri yadsınamayacak kadar önemlidir. Dünya çapında büyük bir salgın yaşanırken dahi eğitimin aksamaması teknoloji sayesinde olmuştur. Mesela 14. yüzyılda yaşanan veba salgınında da durum böyle olabilir miydi? Tabii ki hayır. Yani söz gelimi, teknoloji geliştikçe hayatımızın olağan akışı içerisindeki işleri görmekte bir o kadar kolaylaşmıştır. 

Eğitime Entegre Edilebilecek Teknolojiler

Teknolojinin gelişimi durmaksızın devam etmektedir. VR (sanal gerçeklik) ve AR (artırılmış gerçeklik) adı verilen gözlüklerin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Bu ileri teknoloji eğitime de entegre edilirse eğitimde oldukça büyük ilerlemeler yaşanacaktır. Bunun yanı sıra öğrencilerin öğrenme kabiliyetleri de bir o kadar gelişecektir. 

VR ve AR gözlükleri sadece bir örnekti. Teknolojide daha tahmin edemeyeceğimiz birçok gelişme yaşanacaktır. Bu gelişmeler eğitime entegre edildiği ölçüde eğitim sistemi güçlenecektir. Bu gelişmelerin eğitime entegre edilmesi öğrencilerin dikkatini oldukça çekecektir. Çünkü yeni nesil teknoloji ile iç içe büyüyen ve teknolojiden kopamayan bir nesildir. Dolayısıyla bu öğrenciler okula gittiklerinde de teknolojiyle karşı karşıya kaldıklarında sıkıcı olan dersler ilgilerini çekmeyi başaracaktır. Mesela coğrafya dersini hiç sevmeyen bir öğrenci sanal gerçeklik gözlükleri ile kuzey kutuplarına gittiğinde derse ilgisinin eskisi kadar az olmayacağı kesin olarak söylenebilir. 

Sonuç olarak teknolojik gelişmeler eğitime rahatça entegre edilebilir ve edilmelidir de. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

SOSYAL MEDYA DETOKSU

1 Mayıs 2023

Sosyal medya detoksu Sosyal medya detoksu, belirli bir süre boyunca sosyal medya platformları...

Nano Teknoloji Nedir?

17 Eylül 2022

Nano teknoloji nedir? Temelinde teknolojik çalışmaları ve prensipleri barındıran bir disiplini...

 5G Teknolojisi Nedir?

17 Eylül 2022

     5G Teknolojisi ve önemi gün geçtikçe daha fazla tartışma konusu yaratmaktadır. 5G Tek...