Gıda Teknolojisi Nedir?

24 Temmuz 2022

Gıda Teknolojisi Nedir?

Gıda Teknolojisi mezunları Gıda teknikerlik diplomasına sahip olurlar. Bu alanda analizden çok gıdanın üretimi, Yapılışı, Prosese izlenimi konusuna sahip olunur. Gıdanın akış şeması izlenilen yol üretim hattı kontrolü gıda teknikeri sorumludur. Gıda teknikeri ürünün üretim bandının tamamını bilmek zorundadır. Üretimde bir sorunla karşılaşıldığında ne yapması gerektiğini nasıl yol izlemesi gerektiğini bilmelidir. Teorik bilgilere hakim olmalı hijyen ve sanitasyona Gıda güvenliği İSO 22000 hakkında, BRC nedir, Katkı maddeleri kullanımına hakkında yasal sınırı bilmelidir Türk Gıda KODEKSİNE Hakim olmalıdır. Kısaca söylemek gerekilirse gıdanın üretiminden ilk prosesten son işlemeye kadar sorumludur bunlara ek olarak personel hijyeni Tırnak, Bone, Eldiven, Galoş kullanımına Saç, Sakal kontrolünden tekniker sorumludur. (mühendis bulunuyorsa oda kontrol yapmak zorunluğundadır) kontrol  sınırı aşıldığı durumlarda Mühendise bildirmelidir. Mühendis ile Tekniker arasındaki farklar nelerdir?

Gıda Mühendisi ile Teknikeri Arasındaki Farklar 

Mühendis 4 yıllık lisans mezundur.

Tekniker 2 yıllık ön lisans mezunudur.

Mühendis makine işleyişi çalışma prensibine hakimdir.

Tekniker ürün işleyişi prosesine hakimdir.

Mühendisin imza yetkisi bulunmaktadır.

Teknikerin bulunduğu firmada daha üssü varsa bu yetkiye sahip değildir.

Teknoloji bölümünde temel üretimler peynir, yoğurt, tereyağı, dondurma, yenilikçi gıda  üretimi konuları ağırlıklı öğretilir.

Mühendislik bölümünde ise gıda üretim kalitesi, ürün kalitesi, hijyeni ve sanitasyonu, Kül tayini, Protein tayini, tuz miktarının saptanması, tekstür analizi, hijyen testleri, Platform testleri, gibi ürün içeriği konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

Tüm bu işlemler mühendis tarafından saptanmalıdır. Teknikerler ise bu süreçte yardımcı konumundadır tüm bu işlemler bir bütündür. Gıda risk barındırmaması gereken incelikte hazırlanmalı tüm işlemlerde maksimun verimde olması gerekmektedir. Gıda güvenliği herhangi bir sorunla karşılaşıldığında üretim durmalı sorun giderilene kadar üretim bandı çalışılmamalı gerektiğinde ürün imha edilmelidir. Gıda hijyeni insanlık açısından her geçen gün değeri artmaktadır. Ülkemizin bu zorlu sürecinde yapılan denetimler artı ve  yaptırımlar bir o kadar çoğalmıştır. Tüm bu işlemler kısaca söylemek gerekirse kaliteli ürün üretimi ve bu üretilen ürün sofralara uğraşıncaya kadar sorumluğu tekniker kontrol etmelidir ve incelemelidir.

bu bölüm gıda üretiminin ilk basamağını oluşturmaktadır.  gıda hata kabul etmeyen bir sektördür bu hususun temelini oluşturur.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

SOSYAL MEDYA DETOKSU

1 Mayıs 2023

Sosyal medya detoksu Sosyal medya detoksu, belirli bir süre boyunca sosyal medya platformları...

Nano Teknoloji Nedir?

17 Eylül 2022

Nano teknoloji nedir? Temelinde teknolojik çalışmaları ve prensipleri barındıran bir disiplini...

 5G Teknolojisi Nedir?

17 Eylül 2022

     5G Teknolojisi ve önemi gün geçtikçe daha fazla tartışma konusu yaratmaktadır. 5G Tek...