Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?

30 Temmuz 2022

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?

Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı astronom Clyde W. Tombaugh tarafından Arizona Falgstaff’taki Lowell gözlem evinde keşfedildiği 1930 yılından beri astronomi biliminde bir hikayesi vardır. Kuiper kuşağı olarak adlandırılan bölgede ilk tespit edilen bir nesneydi ve o yıllarda bir gezegen olarak kabul edildi.

Yapılan araştırmalarda 1970’li yıllarda Güneş sistemi dışında saptanan Chiron adlı cüce gezegen o zamana kadarki bütün verileri ve kavramları alt üst etti. O zamana kadar küçük bir gezegen olarak görülen Plüton tartışılmaya başlandı. Bu incelemeler esnasında Plüton’a benzer birçok nesne gözlemlenip, üstüne de 2005 yılında Plüton’dan % 27 daha büyük Eris gezegeni keşfedilince Astronomi Birliği 2006 yılında toplanarak önemli kararlar aldı.

Plüton neden artık bir gezegen değil?” sorusunun cevabı burada alınan kararlarda yatmaktadır. Bu toplantıda, gökyüzünde bulunan bütün cisimlerin tanımı yeniden değerlendirildi ve belirlendi. Uyduların, Asteroitlerin, meteorların, kuyruklu yıldızların ve cüce gezegenlerin de yer aldığı gökyüzünde gezegenin ayırt edici tanıma ihtiyaç vardı. Uzay boşluğunda dolaşan bir cismin gezegen olabilmesi için: Güneşin etrafında belirli bir yörünge üzerinde dolanması, kendi kütle çekimi sayesinde küresel bir yapıya sahip olması ve bulunduğu yörüngede oluşumundan kaynaklı kalan gaz ve tozlardan temizlemiş olması gerekiyordu.

Plüton Neden Gezegenlikten Çıkarıldı?

Plüton gezegen olmanın gerektirdiği şartlardan sadece ikisini sağlıyordu. Tamamen bu kurallara uymadığı için Plüton’un artık bir gezegen olmayıp Eris ve Ceres gibi bir “Cüce Gezegen” olduğuna karar verdiler.

“Plüton neden artık bir gezegen değil?” Plüton kendi yörüngesindeki oluşumundan kalan gaz ve toz enkazını temizlemediği için artık bir gezegen olmaktan çıkarılmıştır.

Plüton’un Özellikleri Nelerdir?

Cüce Gezegenin açıklamasını yapmak gerekirse: Uzay biliminde uydu olmayan, gezegen kütleli fakat kendi yörüngesinde hakimiyeti olmayan gök cisimleridir. Cüce gezegenlerin sayısı tam olarak tahmin edilememektedir. Boyut ve kütle cinsinden gezegenlerden çok daha küçüktürler.

Cüce gezegen özelliklerini sayacak olursak: Güneşin etrafında dönmeli, güçlü bir kütle çekimine ve küresel bir şekle sahip olmalı, yörüngesini temizlememiş olmalı, Uzaydaki herhangi bir nesnenin uydusu olmamalıdır.

Plüton keşfedildiğinden bu yana Güneşin yörüngesindeki bir turunu hala tamamlamış değildir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş

21 Eylül 2023

Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...

Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?

19 Eylül 2023

Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?

29 Temmuz 2022

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...

Gezegen Nedir?

17 Temmuz 2022

Gezegen Nedir?Gökyüzü her zaman merak uyandırır. “En büyük ve en küçük gezegenler ha...