Amerikan Liberalizminin İnsanlığa Sunduğu Fırsatlar

2 Ağustos 2021

 

Liberalizm, bir siyasi ve ahlaki felsefeye dayanmaktadır. Bundan dolayı da basın özgürlüğü, din özgürlüğü, konuşma özgürlüğü gibi temel haklar liberalizmi oluşturmaktadır. Kanun önünde eşitlik ve yasal süreçte liberalizmin en yaygın ortak temelidir. Evrensellik iddiaları Liberalizmi en üst noktalara taşımıştır. Evrensel olmanın yanı sıra tarihin sonu iddialarını da ekleyerek bütün sistemlerin üstünde olduğunu savunmaktadır.

Klasik anlayış da liberalizm, engelsiz bir piyasa ekonomisinin olmasını, özel mülkiyeti, serbest ticarete dayanmış uluslararası barışı savunan bir anlayış biçimidir. Ayrıca basın özgürlüğü ve din özgürlüğü anlayışını savunan ideolojidir. Klasik liberalizm en fazla muhalefet ettiği sosyalist devlettir. 1900'lü yıllarda klasik liberalizm anlayışından ortaya çıktığı kabul edilen yeni sosyal liberalizm ile zıtlaşmaktadır. 

 

 

Amerikan Liberalizmi Hakkında 

Bugünkü Amerikan liberalizmi milli zorbalıklara karşı çıkma ve dini taassup tavırları ön plana çıkmaktadır. Fakat Amerikan liberalizmi bir sapma içindedir. Devletin varlığının gerekli oluğunu ve haklılaştırılabilir olduğunu kabul eder. Bunun sonucunda Amerikan Liberalizmi kendi aralarında iki doğrultuda ilerleme göstermektedir. 

Birinci olarak otoritarizme ikincisi ise sosyal demokrasi ve biraz da klasik liberalizme doğru ilerleme olmaktadır. Birincisinde üretim araçları içinde özel mülkiyeti reddeder yani kamusallaştırma olur. Ortodoks sosyalizme yakınlaşır. Özel mülkiyeti resmen kaldırmak yerine devletin planlarına uygun çalışma mecburiyetinde bırakılması da faşizme ulaşır. Amerikan faşizme girmesinde ise Amerikan Muhafazakarlarının payı bulunmaktadır. 

İkinci yol olarak özel mülkiyetleri reddetmek yerine vergileme ile toplumsal hayata müdahalede bulunmaktır. Avrupa'da bu sisteme Sosyal Demokrasi denilmektedir. Amerika da bu kavram bulunmadığından dolayı Liberalizm diye adlandırılır.  

 

 

Liberalizm Temel İlkeleri ve İnsanlığa Sunduğu Fırsatlar

Amerikan Liberalizmini bir bütün olarak tanımlamak için temel ilkeleri incelemek gerekir. Bireycilik, toplumun haklarından çok bireyin değerlerinin daha üstün tutulmasıdır. Geleneksel değer yargılarından kurtularak özgürlüğün ön plana çıkmasıdır. Bundan dolayı kamu yararı, ortak iyilik gibi toplumsal amaçları bireycilik kabul etmez. İkinci olarak özgürlüktür. Liberalizmin özü özgürlük teorisidir. Tüm düşünürler özgürlüğü merkez almışlardır. Bundan dolayı özgürlüğe insanı insan yapan güç ve serbest hareket edebilme ve bağımsızlığın gücü diyebiliriz. İnsanların uyum içinde yaşaması, ekonomik özgürlük ve piyasa ekonomisinin olması da insanlığa liberalizmin sunduğu fırsatlardandır. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Aydınlanma Çağı İlk Olarak Hangi Ülkede Başlamıştır? Nasıl Başlamıştır?

25 Kasım 2021

Aydınlanma Çağı İlk Olarak Hangi Ülkede Başlamıştır? Nasıl Başlamıştır?Aydınlanm...

Komünizm ’in Öğretisi nedir?

17 Kasım 2021

Komünizm ’in Öğretisi nedir?Komünizm teorisi genel itibariyle bütün insanların malları...

Kıbrıs'ta neden iki devlet var ?

31 Ekim 2021

Kıbrıs'ta neden iki devlet var ?Kıbrıs'ta neden iki devlet var ? sorusu bugün Türkiye’ni...

Siyasal İslam Nedir?

30 Ekim 2021

Siyasal İslam Nedir?Siyasal İslam, İslamiyet'in kişisel hayatımız dışında sosyal ve siy...