Din

Siyasal İslam Nedir?

30 Ekim 2021

Siyasal İslam Nedir?

Siyasal İslam, İslamiyet'in kişisel hayatımız dışında sosyal ve siyasal konularda da yol gösterici olmasını hedefleyen düşünce sistemine denmektedir. Bir politik ve ideolojik hareket olarak da nitelendirilebilir. 

Özellikle 19. Yy ve 20. Yy da aktif bir şekilde adını duyduğumuz bu düşünce sistemi aslında ilk olarak Cemaleddin Afgani, Muhammed Abduh gibi isimlerden duyulduğu söylenmektedir. Özellikle Osmanlı Devleti coğrafyasında kendisine yer bulan bir kavramdır. Namık Kemal, Ali Suavi gibi isimlerinde bu kavramı en fazla Osmanlı Devleti ile ilişkilendirdiği söylenmektedir. Ancak ne Osmanlı Devleti'nde ne de günümüzde hala kabul edilmiş bir ideoloji değildir. Bir dönem unutulduktan sonra 2000’li yıllarda yeniden gündeme alınan bu kavrama dair çok farklı görüşler bulunmaktadır. 

Siyasal İslam Günümüzde Nedir?

Osmanlı Devleti'nde II. Meşrutiyet Döneminde bugünkü manası ile kullanılmaya başlanan Siyasal İslam, kültür, sosyal ve toplum ilişkileri, siyaset üzerinde etkisini göstermiştir. Bu kavramı Türkiye’de ilk kullanan kişi Baban zade Ahmet Naim olarak bilinmektedir. Ancak bu kişi tarafından olumsuz bir manada kullanılmıştır.

Siyasal İslam düşünürlerine göre; İslam merkezinde bir siyaset düşünülmelidir. Bu siyasetin merkezi ve kültürel yapısı İslami usullere uygun olmalı, bu düşünceye inanan kimseler Batı’nın emperyalist ve sömürge sistemini ret etmelidir. İslam’ın bağımsızlığı gölgesinde ortak bir hareket söz konusudur. 

Türkiye ve Siyasal İslam

Ülkemizde siyasal İslamcılar arasında Said Halim Paşa, Mehmet Akif Ersoy, Baban zade Ahmed Naim ilk örnekleri vermiştir. 1950 yıllarda ise Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç gibi isimler Siyasal İslam kavramının örnek isimleri olarak sayılmaktadır. Ancak birçok kesim daha tanımı yapılamayan bu kavramı ret ettiği için bu düşünür, yazar ve şairleri bu şekilde nitelendirmemektedir. 

Söz konusu şair, yazar ve düşünürler eserlerinde gerçek Kur-an-ı Kerim’i anlamak, Müslüman nasıl olmalı, sadece kendi dünyalarında değil tüm dünyada olması gereken eşitlik, adalet gibi düşüncelerini işlemiştir. İnce nüanslar ile hem kendi dönemlerine hem de günümüze damga vurmuşlardır. Yaşadıkları dönem içerisindeki yanlışlıkları eleştirmişlerdir. Bundan dolayı bir kesim herkes tarafından sevilen bu yazar, şair ve düşünürleri asla bir kavramla nitelendirmeyi doğru bulmamaktadır.

Siyasal İslam bugüne kadar çok fazla eleştiri almış üzerinde hala çalışmalar yapılan bir kavramdır. Bugün hala net olarak bir tanımı yapılmamıştır. Batı dünyasında çok sert eleştirilere maruz kalmıştır. Bir ötekileştirme, dışlanma olarak görülmüştür. İslamiyet'in, Hz. Muhammed tarafından yayılması ile tek bir kelimesi bile değişmeyen Kur’an-ı Kerim’in ideolojilere göre yorumlanmamasını savunan insanların ret ettikleri bir kavramdır. 

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ

1 Mayıs 2023

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı boyunca uyguladığı davranışlar ve söyleml...

Felak Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Felak Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başlayanlar Felak Suresi ve anlam...

Nas Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Nas Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’in son suresi olan Nas Suresinin Anlamı meraklı okurl...