Din

Felak Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Felak Suresi ve Anlamı

Kur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başlayanlar Felak Suresi ve anlamı nedir çokça merak etmektedir. Kur’an-ı Kerim, sure adı verilen yüz on dört bölümünden Arapça olarak İslam dininin yüce peygamberi Hz. Muhammed’e vahiy yoluyla indirilmiş kutsal kitaptır. Sureler farklı uzunlukta ve sayıda ayetlerden oluşur. Kur’an-ı Kerim, en kısası 3 ayetten oluşan sure olduğu gibi en uzunu 286 adet ayetten oluşan surelerden oluşan bir mushaftır.

Surelerin tamamı 23 yılda inmiştir. Kur’an-ı Kerim; mübarek Kadir Gecesi Mekke’de meleklerden Cebrail (A:S) vasıtasıyla ilk beş ayetle indirilmeye başlanmıştır. Kur’an-ı Kerim, lafzı ve manasıyla bir mucizedir. İnişi, okunuşu, yazılışı, yazılması, muhafazası, tertip ve tanzimi, meseleleri ele alış tarzıyla, ahiret hakkında bilgi vermesi ve geçmişteki olaylarla ilgili doğru bilgiler vermesiyle mukaddes bir kitaptır.

Anlamı Nedir?

Kur’an-Kerim’de 113’üncü sırada yer alan Felak Suresi ve anlamı şudur:

Sure adını ilk ayet-i kerimede geçen Felak kelimesinden almıştır. Felak, sabah manasına geldiği gibi yarmak anlamına da gelmektedir. Sure Hz. Muhammed’e Mekke’de nazil olmuştur.

Bu surede Allah’u Teala; görünen görünmeyen, bilinen bilinmeyen bütün kötülüklerden ve İslam dininde yasaklanmış büyü ve sihri yapanlar ile kıskançların şerrinden kullarının sadece kendisine güvenmesini ve sığınmasını istemektedir. Türkçe okunuşu şöyledir:

Bismillahirrahmanirrahim, Kul euzu bi Rabbil felak, min şerri ma halak, ve min şerri gasikın iza vekab, ve min şerrin neffasati fil ukad, ve min şerri hasidin iza hased.

Felak suresinde; “De ki: Yarattığı şeylerin şerrinden, karanlık çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden ve kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden sabahı yaratan Rabbime sığınırım” şeklinde buyurulmaktadır.

Felak Suresini Okumak Nelere İyi Gelir?

Felak Suresi ve anlamı iyi bilinmelidir. Namazlarda ve sonrasında da okunan sure Nas ile birlikte iki koruyucu sureden biridir. “Muavvizeteyn” olarak adlandırılır. Şifa amacıyla dile getirilirken çokça tekrar edilmelidir.

Felak suresinin okunmasının kem gözlerden, kötülüklerden ve musibetlerden korunmak için okunması tavsiye edilmektedir. Hz. Muhammed yatmadan önce mutlaka okuduğu bir suredir.

Müslümanların inanışına göre, günde özellikle de gece yatmadan önce Felak suresini 7 kez okuyan kişinin görünen görünmeyen tehlikelerden koruduğuna inanılmaktadır. Kıskanç, fesat ve fena insanların nazarından korunmak için Ayet-el Kürsi ile birlikte okunması önerilmektedir. Ayrıca, kendisini huzursuz eden vesvese ve korkulardan korunmak için de okunmaktadır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ

1 Mayıs 2023

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı boyunca uyguladığı davranışlar ve söyleml...

Nas Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Nas Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’in son suresi olan Nas Suresinin Anlamı meraklı okurl...

İlk İndirilen Sure Hangisidir?

17 Temmuz 2022

İlk İndirilen Sure Hangisidir?Son zamanlarda din kültürüne merak saran insanlar İndirilen ...