Din

Nas Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Nas Suresi ve Anlamı

Kur’an-ı Kerim’in son suresi olan Nas Suresinin Anlamı meraklı okurlar tarafından araştırılmaktadır. Nas suresi, orijinal yazılış ve okunuş dili Arapça olan kutsal kitapların dördüncüsü ve en sonuncusu kabul edilen Kur’an Kerim’i oluşturan mushafta yazılı olan yüz on dört bölümünden sonuncusudur.

İslam dinindeki temel ilkelerin ve öğretilerin anlatıldığı, son resul Hz. Muhammed’e Cebrail (A.S.) aracılığıyla iletilen yüce Allah’ın emirlerini kapsayan ilahi kitaba “Kur’an-ı Kerim” denmektedir. Kur’an-ı Kerim 30 Cüz, 114 sure ve 6666 ayetten oluşmaktadır.

Kur’an-ı Kerim ilk defa 610 yılında, Mekke’de, Kadir Gecesinde, Hz. Muhammed’e vahiy yoluyla inmeye başlamıştır. Mucize kitapta geçmişten çıkarılması gereken dersler anlatırken, geleceğe dair uyulması gereken kurallarla birlikte yaşama ve ahirete dair öğütler içermektedir.

Son Surenin Meali Nedir?

Nas Suresinin Anlamı ile yüce Allah’ın insanların karşılaştığı şerlerden korunmak için kendisine sığınmalarına dair çok önemli emrini bildirilmektedir. Sure adını "insanlar" manasına gelen "Nas" sözcüğünden almaktadır. Sure Medine’de nazil olmuştur ve 6 ayetten ibarettir.

Nas suresinde, sinsice kötülük yoluna sürükleyen insanların ve cinlerin şerrinden Allah’a sığınılması öğütlenmektedir. Türkçe okunuşu şöyledir:

Bismillahirrahmanirrahim, Kul euzu bi Rabbi-nnas, Meliki-nnas, İlahi-nnas, min şerri-lvesvasi-lhannas, Ellezi yuvesvisu fi suduri-nnas, Mine-lcinneti ve-nnas.

Nas suresinde adım adım dikkat edilmesi gereken; “De ki: İnsanların kalplerine vesvese sokan, (insan Allah’ı andığında) pusuya çekilen cin ve insan şeytanının şerrinden insanların Rabbine, insanların Melikine (mutlak sahip ve hakimine) insanların İlahına sığınırım” diye bildirilmektedir.

Nas Suresini Okumanın Faydaları

Nas Suresinin Anlamı ile önemli noktalara işaret etmektedir. Namaz dualarından birisi olan Nas suresi, Felak suresiyle beraber koruyucu surelerdendir. “Muavvizeteyn” olarak adlandırılırlar.

Okunmasıyla şifa verdiğine inanılan surelerden birisidir. Kötülüklerden korunmak için okunulması tavsiye edilen bir duadır. Hz. Muhammed’in hastalandığı dönemde sık sık okuduğu bir sure olduğu söylenmektedir. Gece yatağa girerken üç kere okunmasının da çok faydalı olduğu ifade edilmektedir.

İnanışa göre, Nas suresini her gün okumayı alışkanlık haline getire kimseler daima sağlık ve afiyet içinde olacaktır. Nazara karşı okunursa şifa bulunacaktır. Yatağa girerken okunursa korkusuz, vesvesesiz, şeytanın ve cinlerin şerrinden uzak rahat bir uyku uyunabileceğine inanılmaktadır.

Hz. Muhammed, bir hadis-i şerifinde, “Görmedin mi? Bu gece asla benzeri olmayan dualar indirildi” demiş ve şöyle açıklamıştır: Nas suresi de en güzel sığınma dualarından biridir. Çokça okuyunuz.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ

1 Mayıs 2023

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı boyunca uyguladığı davranışlar ve söyleml...

Felak Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Felak Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başlayanlar Felak Suresi ve anlam...

İlk İndirilen Sure Hangisidir?

17 Temmuz 2022

İlk İndirilen Sure Hangisidir?Son zamanlarda din kültürüne merak saran insanlar İndirilen ...