Din

Son İndirilen Sure Hangisidir?

26 Temmuz 2022

Son İndirilen Sure Hangisidir?

Son İndirilen Sure Hangisidir? İslamiyetin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim Yüce Allah’ın son peygamber Hz. Muhammed’e verdiği en büyük mucizedir. Dili Arapçadır. Kur’an Cebrail aracılığıyla Hz. Muhammed’e lafzen indirildiği birçok ayet-i kerimede bildirilmiştir. Kur’an-ı Kerim’in yüz on dört bölümden oluşur. Bunlara sure denir. Sureler de ayetlerden oluşur.

Ayet kelimesi; Allah’ın varlığına, peygamberlerin doğruluğuna dikkat çeken kanıt ve mucizeler anlamına da gelmektedir. Sureler ilk olarak 610 yılında Hz. Muhammed’e peygamber olarak görevlendirilmesi ile birlikte vahiy yoluyla ayetler şeklinde Mekke’de Kadir Gecesi inmeye başlamıştır.

Yaklaşık 23 yıl boyunca, Hz. Muhammed’in vefatından kısa bir süre öncesine kadar sureler inmeye devam etmiştir. Gelen ayetler, Hz. Muhammed tarafından insanlara aynen bildirilmiş ve açıklanmıştır.

Anlamı Nedir?

Son İndirilen Sure Hangisidir? Sorusunun cevabı “Veda Hutbesi” esnasında Hz. Muhammed ölmeden yaklaşık 80 gün önce indirilmiş olup, “Nasr” suresidir. Kur’an’da 110’uncu sırada bulunmaktadır. Nasr kelime olarak yardım anlamına gelmektedir.

Tevbe suresinden sonra nazil olan “Nasr suresi” Kur’an’ın en küçük üç suresinden biridir. Toplam üç ayetten oluşmaktadır. İslam’ın zaferini haber vermektedir. Açıklaması aşağıdadır:

“Allah’ın yardımı ve zaferi gelip de insanların bölük bölük Allah’ın dinine girmekte olduklarını gördüğün vakit Rabbine hamdederek Allah’ı tespih et (Allah’ın noksan sıfatlardan uzak ve yüce olduğuna inanıp bunu söz ve davranışlarıyla belirtme), O’ndan bağışlamasını dile. Çünkü, O tövbeleri çok kabul edendir.” 

Bu surede zikredilen hususla Mekke’nin fethinde kazanılan zafer ve sonucunda insanların af dileyerek İslam dinine kabulü anlatılmaktadır.

Nerelerde Okumak Faydalıdır?

Son İndirilen Sure Hangisidir? Okumak ne sağlar? İslamın temel kaynağı olan Kur’an’dan herhangi bir sureyi okumak; Allah’ı anmak, dua etmek ve ondan dilemektir. Nasr suresi; nerelerde, ne zaman okunur ve sağladığı faziletler nelerdir?

Bir hadis-i şerifte, “Bu sure ,Kur’an’ın dörtte birine denktir” buyrulmaktadır. Başka bir hadis-i şerifte “Her kim Nasr suresini okursa, Mekke'nin fethinde hazır bulunup da şehit olmuş gibi ecir verilir” buyrulmaktadır.

Bunun yanında İslami inanışa göre; her gün 3 kere okuyanın imanı güçlenmektedir. Yılın her günü okuyanlar geçim sıkıntısı çekmemektedir. Kötülük düşünen insanlara karşı bu duayı okumanın büyük faydası vardır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ

1 Mayıs 2023

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı boyunca uyguladığı davranışlar ve söyleml...

Felak Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Felak Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başlayanlar Felak Suresi ve anlam...

Nas Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Nas Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’in son suresi olan Nas Suresinin Anlamı meraklı okurl...

İlk İndirilen Sure Hangisidir?

17 Temmuz 2022

İlk İndirilen Sure Hangisidir?Son zamanlarda din kültürüne merak saran insanlar İndirilen ...