Kıbrıs'ta neden iki devlet var ?

31 Ekim 2021

Kıbrıs'ta neden iki devlet var ?

Kıbrıs'ta neden iki devlet var ? sorusu bugün Türkiye’nin yavru vatan olarak tanımladığı Kıbrıs bölgesi ve Türkiye arasında var olan diplomatik ilişkilerin açıklanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Osmanlı Devleti’ nin Kıbrıs yarımadasını feth ettiği dönemde  bugün bu bölgede yaşayan Türkler bölgeye yerleştirmiştir. 93 Harbinin gerçekleştirildiği dönemde Osmanlı Devleti'nin yenilgisi Kıbrıs Adası'nın İngiltere'ye geçmesine neden olmuştur. Kıbrıs 1960'lı yıllarda Türk ve Rum kesiminin anlaşması sonucunda birlikte bağımsız bir ülke haline gelmek üzerine bir anlaşma kabul etmiştir. Bu süreç 10 yıl kadar sürse de çeşitli terör olayları bu anlaşmanın fesh edilmesinde büyük bir etken maddesini meydana getirmiştir.

Kıbrıs’ta Ülkelerin İkiye Ayrılma Süreci

Kıbrıs'ta var olan Türk ve Rum kesimlerinin ikiye ayrılmasında temel sebepler arasında bölgede yaşanan sorunlar aktif rol oynamaktadır. 1960'larda her iki tarafın da rıza göstermesi sonucunda bir ortaklık meydana gelse de 1970'li yılların ortasında Yunanistan'da bulunan askeri hükümet kesimi içerisinde yer alan cunta  bir Rum darbesi yapmayı amaçlamıştır. Bu tarih Türkiye'nin de Kıbrıs üzerine Harekat düzenlediği tarihtir. Bu dönemde Kıbrıs meselesi bir sorun olarak ortaya çıkmış ve 1980'li yıllarda Kıbrıs'ta Türk Cumhuriyeti bağımsızlığı ilan edilmiştir. Güney kısmında da Güney Kıbrıs Rum Kesimi adı verilen bir bölge oluşmuştur. Bu dönem Kıbrıs Rum Kesimi Avrupa Birliğine üye olmuş ve para birimi olarak Euro kullanılmaya başlamıştır. Kıbrıs'ın Türk kesiminde ise Türk göçmenleri Kıbrıslı Türkler ve Rumlar yer almıştır.  Kıbrıs'ta var olan bu bölünme öncesinde 1950'li yıllarda iki ayrı insan topluluğu bu toprak üzerinde yaşamıştır. Sorunların tırmanması ve bölgeye sık sık müdahale edilmesi sonucunda ayrılma gerçekleşmiştir. Bölgede Kuzey kısma Güneyde yer alan Türk vatandaşlar, Güney kısma ise Kuzeyde yer alan Rumlar yerleşmiştir. 

Kıbrıs’ta Yönetim Faktörleri’ nin Etkisi

Kıbrıs Rumları 1950'li yıllarda EOKA adı verilen bir terör örgütü oluşturarak Kıbrıs'ta Türklerin yaşadığı bölgelerde çeşitli kışkırtma hareketleri gerçekleştirilmiştir. Özellikle bu ayrılmanın dönüm noktasında yaşanan Kanlı Noel Gecesi önemli bir rol oynamaktadır bu dönem meydana gelen çatışmada 20 küsur insan yaşamını yitirmiştir. Bölgeye yeniden barışın getirilmesi sebebiyle Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı adını verdiği askeri operasyon düzenlenmiştir. Bu tarihten sonra Kıbrıs'ta Türk ve Rum Kesimi farklı birer bölge olarak faaliyetlerini sürdürmüştür ve yönetim olarak da tamamen ayrı politikalar oluşturulmuştur. Bu nedenle farklı cumhurbaşkanları bölgenin yönetilmesinde söz sahibidir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

İSVİÇRE MEDENİ KANUNU NEDİR? TÜRKİYE'DE NE ZAMAN UYGULANDI? 

30 Ağustos 2022

İsviçre Medeni Kanunu, 1907 yılında hukuk profesörü Eugen Huber tarafından hazırlanmıştır...

OLAĞAN ÜSTÜ HAL NEDİR?

30 Ağustos 2022

Olağanüstü hal veya kısa adı ile OHAL, olağanüstü durumlarda devletin hukuki açıdan daha r...

Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik ...