İSVİÇRE MEDENİ KANUNU NEDİR? TÜRKİYE'DE NE ZAMAN UYGULANDI? 

30 Ağustos 2022

İsviçre Medeni Kanunu, 1907 yılında hukuk profesörü Eugen Huber tarafından hazırlanmıştır. Kanun dört bölümden ve 977 maddeden oluşmaktadır. 1912 yılında referanduma ihtiyaç duyulmadan kabul edilmiştir.

Huber, kanunu hazırlarken Avrupa'da da birçok medeni kanun kabul edilmişti. Fakat kendisi bu kanunların ülkenin ihtiyaç duyduğu eşitliği sağlayamayacağını düşünmüş ve arkadaşları ile birlikte ülkede bulunan siyasi partiler ile görüşmüştür. 20 yıl süren çalışmalar neticesinde eserini hazırlamıştır. Kanun kısa, etkili ve açık bir anlatımla yazılmıştır. Ayrıca; kişisel özgürlüğe değer veren, sosyal ve halkçı bir kanun olduğundan dolayı Türkiye, Bulgaristan, Peru, Arnavutluk, Çin, Polonya gibi devletler İsviçre Medeni Kanunundan esinlenerek kendi kanunlarını hazırlamışlardır.

 İsviçre'de medeni kanuna ihtiyaç duyulmasının nedenleri

-İsviçre'de çok fazla kanton bulunması ve kantonların farklı rejimler ile yönetilmesi.

-Nüfusun hızla artmaya başlaması.

-Ülke içinde farklı kültürel yapıların ve dinlerin var olması.

 Dolayısıyla kanun herkese hitap edecek şekilde hazırlanmış, toplumda eşitlik baz alınmıştır. Aynı zamanda halk için oldukça zorlayıcı bir yenilik olmuştur. Çünkü kanunla beraber eski adetlerini terk etmeleri gerekmiştir. 

İsviçre Medeni Kanunu; evlilik, boşanma, miras, vesayet, maddi, manevi sosyal konuları ve hukuk bütünlüğünü kapsamaktadır. Fakat medeni kanunda kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmemiştir. İsviçre'de kadınlar 1971 yılında yapılan referandum ile oy kullanma hakkına sahip olmuşlardır.

TÜRKİYE'DE MEDENİ KANUN

Türkiye Devleti kurulduktan sonra yapılan inkılaplar ile birlikte laik bir devlet olmuştur. Fakat toplumda kadının boşanma hakkının bulunmaması, kadının iş hayatına atılamaması, mahkemelerde kadın ve erkek şahitliğinin eşit sayılmaması, cemaatlerin, konsoloslukların ve din adamlarının istediği zaman mahkeme kurabilmesi ve yargı gücüne sahip olması, mirasta kadına pay verilmemesi gibi sorunlar laikliğe ters düşmüştür. Bu sorunların çözülmesi için çalışmalar başlamış, Avrupa'da bulunan medeni kanunlar incelenmiştir. İncelemeler sonucunda; Türk geleneklerine uygun olması, kadın-erkek eşitliğini sağlaması, anlaşılır şekilde yazılması sebebiyle İsviçre Medeni Kanunu baz alınarak 17 Şubat 1926'da Türk Medeni Kanunu TBMM tarafından kabul edilmiştir ve yürürlüğe girmiştir.

Türk Medeni Kanunun kabul edilmesi ile birlikte;

-Resmi nikah ve tek eşlilik zorunlu hale gelmiştir.

-Kadına boşanma ve vesayet hakkı verilmiştir.

-Mirasta kadın ve erkek eşit sayılmıştır.

-Patrikhanelerin ve konsoloslukların yargı yetkisi alınmıştır ve hukukta bütünlük sağlanmıştır.

-Kadınlara istedikleri işte çalışma hakkı verilmiştir.

Türk Medeni Kanunu kadına seçme ve seçilme hakkı vermez. Türkiye'de kadınlar 1930 yılında belediye seçimlerine, 1933 yılında muhtar olabilme, 1934 yılında vekil olabilme hakkını kazanmıştır.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

OLAĞAN ÜSTÜ HAL NEDİR?

30 Ağustos 2022

Olağanüstü hal veya kısa adı ile OHAL, olağanüstü durumlarda devletin hukuki açıdan daha r...

Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik ...