Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 

Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik alanında yaptığı buluşlarla insan yaşamında yeni çığırlar açmıştır. Mühendislikte ileri düzey bir eğitim alan Nikola Tesla, telefonculuk ve Continental Edison Company’da elektrik enerjisi endüstrisinde çalışarak önemli deneyimler kazandı. Dinamolar tasarladı.

Projelerine destek bulamayınca ülkesini bırakarak 1884 yılında ABD’ye göç eden Tesla burada laboratuvarlar kurarak Patentini alabileceği ve pazarlayabileceğini düşündüğü çeşitli keşiflerde bulunmuş ve bu icatlarını zengin müşterilerine göstererek başarılar kazanmaya başlamıştı.

ABD’de prototiplerini geliştirmesi sonucunda ürettiği alternatif akım (AC) indüksiyon motor ile 1888’de Westinghouse Electric firması adına ürettiği çok fazlı AC patenteleri sayesinde yüklü miktarda para kazandı.

Nikola Tesla’nın Keşifleri Nelerdir?

Elektrik alanında çalışmalarıyla iyi tanınan Nikola Tesla kimdir? Akla ilk gelen alternatif akımı (AC) muciti olarak bilinen bir elektrik mühendisi, makine mühendisi ve fütürist demek doğru olur.

Yaptığı çalışmalara Edison’dan ve bazı iş adamlarından destek bulamayarak hayal kırıklığına uğrayan Nikola Tesla 1886’da yeniden Tesla Electric Company adlı şirketi ve laboratuvarlarını kurarak çalışmaya başladı. Bazılarının patenti aldı, bazılarını alamadı. Yalnız çalışmayı hiç bırakmadı.

Tesla’nın icatlarına bobinlerden başlayalım. Yüksek voltajlar ve frekanslar üretebilen bobinler icat etti. Bu bobinler, neon ve floresan gibi yeni tıp ışıkları ve X ışınlarını aktarabilecek seviyeye ulaşabiliyordu. Ayrıca, radyo dalgalarını da gönderip geri alabiliyordu.

En önemli icadı; 20.yy.’a da damga vuran “Alternatif Akım (AC) Elektrik Sistemini” tasarladı. Geleceği dair projeler de tasarlayan Nikola Tesla kimdir? Ne kadar başarılı olmuştur?

Ortaya kablosuz dünya fikrini atan Nikola Tesla istediği kulenin inşaasını tamamlayamayınca bu projesi sonuçlanmadan bitti.

ABD’nin ilk hidroelektrik santrali projesini Niagara şelalesinde beş yıl süren zorlu bir çalışma süreci sonrasında George Westinghouse’ın da desteğiyle başardı. Jeneratör sayısını planladığı gibi 10’a çıkardı ve dünyanın elektrifikasyonunu (elektrik enerjisini elektrik, ulaşım ve günlük yaşamda her alanda kullanılabilir hale getirme işlevi) başlattı.

Nikola Tesla’dan Bugüne Yansıyanlar

Nikola Tesla’nın araştırılmasına en çok dikkate çeken konu hiç kuşkusuz Elon Musk’ın sahibi olduğu “Tesla” marka otomobillerdir. Elon Musk Nicola Tesla’dan o kadar etkilenmiş ki, isim hakkını satın alarak 2003’de kurulan şirketinin ve üretilen elektrikli otomobillerin adını “Tesla” koymuştur.

Akıllı telefon ile ilgili geleceğe ders niteliğinde bir konuşması da var. “Çok yakında kablosuz olarak Dünya’nın her yerine mesaj iletmek öyle kolay olacak ki; herkes kendi aygıtını yanında taşıyıp konuşabilecek. Bir konuşmayı, şarkıyı, fotoğrafı ya da çizimi aktarabilecek. Bu konuya inancım öyle sağlam ki...”

İyonesferin insanlığın yaraına kullanabileceğini söyleyen ve ispatlayan değerli bilim adamının tarihe geçmiş en önemli sözü “Fikrimi çalmaları mühim değil... Asıl mühim olan kendi fikirlerinin olmaması” olmuştur.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ

2 Mayıs 2023

Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en yakın dördüncü gezegendir ve "Kızıl Gezegen" olarak da ...

DUYGULAR VE ORGANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ

30 Nisan 2023

İbn-i Sina (veya Avicenna olarak da bilinir), 980-1037 yılları arasında yaşamış İranlı bir ...

VENÜS'ÜN DÜNYA ETRAFINDAKİ TAM DÖNÜŞÜ

2 Eylül 2022

Venüs veya Çolpan; Güneş’e en yakın ikinci, sıcaklık bakımından en sıcak gezegendir. Gü...

Fen Bilimleri Kaç Ana Başlıkta İncelenmektedir

14 Ağustos 2022

 Fen bilimleri; insanların maddesel çevresindeki nesneleri ve olayları deneyler, buluşlar v...