Fen Bilimleri Kaç Ana Başlıkta İncelenmektedir

14 Ağustos 2022

 

Fen bilimleri; insanların maddesel çevresindeki nesneleri ve olayları deneyler, buluşlar ve gözlemlerle ispatlanabilir bir olgu haline getiren, denetleyen, inceleyen ve değiştiren sistematik bilgileri kapsayan akademik disiplinlere denir.

İnsanlar çevresinde olup biten doğa olaylarını sürekli öğrenmek, denetlemek ve değiştirmek arzusundadır. Evrende birbirine bağlı meydana gelen olayları neden sonuç ilişkisi ile inceleyerek bilimsel açıdan koyduğu kanunlarla açıklamaya çalışır. Belirli zamanlarda elde ettiği ve kaydettiği verilenlerle ileriye dönük tahminler veya tespitler yapmakta kullanılır. Fen bilimleri yapılan bu araştırmaların bütünüdür.

İlkokulun 3. sınıftan itibaren ders müfredat programına sokulan fen bilimleri 8. sınıfın sonu kadar öğrencilere verilen ana derslerden biridir.

Özellikle öğrenciler arasında en çok merak edilen konulardan biri de Fen bilimleri kaç ana başlık altında incelenmektedir sorusudur.

Fen Bilimlerinin Dalları Hangileridir?

Fen bilimleri; Fizik, Kimya ve Biyoloji olmak üzere üç ana daldan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra Astronomi ve Uzay Bilimleri, Botanik, Jeoloji, Tıp, Zooloji de fen bilimlerinin içinde kabul edilmektedir.

Fizik; maddenin kimyasal yapısı dışında kalan değişiklikleri deneylerle araştırabilen, ölçebilen, matematiksel olarak tanımlayabilen; maddenin durumunun, hareketinin ve enerjisinin incelendiği bilim dalıdır.

Kimya; maddelerin ana yapılarının, bileşimlerinin, dönüşümlerinin ve bunların çözülmesi, birleşimi ve üretim yollarının incelendiği bilim dalıdır.

Biyoloji; canlıların çoğalma, üreme, doğma ve gelişme evrelerinin incelendiği bilim dalıdır.

Astronomi uzayı ve gökyüzü hareketlerini inceler. Botanik, bitki bilimidir. Zooloji; hayvanları inceleyen bilim dalıdır. Jeoloji; yerküre ve altında kalan katmanlar ile hareketlerini inceler. Tıp; insan sağlığının korunmasını, hastalıklar ile sakatlıkların tetkik ve tedavisinin yapıldığı bilim dalıdır.

Fen bilimleri kaç ana başlık altında incelenmektedir sorusunun cevabını bulduğumuza göre fen bilimlerinin öğretilmesinin amaçlarını sıralayalım.

Verilmesinden Güdülen Amaçlar

Fen bilimleri derslerinin ana amaçları;

1. Astronomi, biyoloji, kimya, fizik, yer ve çevre bilimleri ve uygulamaları hakkında temel bilgiler kazandırmaktır,

2. Doğanın keşfedilmesi ile insan çevre arasındaki ilişkilerin anlaşılmasını sağlamak ve karşılaşılan sorunlara çözüm üretilmesini öğretmektir,

3. Birey, çevre ve toplum arasındaki etkileşimleri fark ettirmek ile doğal kaynakları koruma ve bu sayede kalkınma bilincini oluşturmaktır,

4. Günlük yaşamda karşılaşılabilecek sağlığını koruma, elektrik kullanımı vb becerileri geliştirmek,

5. Bilimsel bilgilerin nasıl oluşturulduğunu, sürecini ve araştırmalarda ve hayat akışı içerisinde nasıl kullanıldığını anlaşılmasını sağlamak,

6. Doğayı ve çevreyi koruma bilincini tesis etmek. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ

2 Mayıs 2023

Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en yakın dördüncü gezegendir ve "Kızıl Gezegen" olarak da ...

DUYGULAR VE ORGANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ

30 Nisan 2023

İbn-i Sina (veya Avicenna olarak da bilinir), 980-1037 yılları arasında yaşamış İranlı bir ...

VENÜS'ÜN DÜNYA ETRAFINDAKİ TAM DÖNÜŞÜ

2 Eylül 2022

Venüs veya Çolpan; Güneş’e en yakın ikinci, sıcaklık bakımından en sıcak gezegendir. Gü...

Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik ...