VENÜS'ÜN DÜNYA ETRAFINDAKİ TAM DÖNÜŞÜ

2 Eylül 2022

Venüs veya Çolpan; Güneş’e en yakın ikinci, sıcaklık bakımından en sıcak gezegendir. Güneşe en yakın ikinci gezegen olmasına rağmen daha sıcak olmasının sebebi; atmosferinde yoğun miktarda karbon monoksit ve sülfürik aside sahip olmasıdır. Bu gazlar güneşten gelen sıcaklığı gezegene hapseder. Böylece Venüs, ilk gezegen Merkür’den daha sıcak yüzey sıcaklığına sahip olur. Yüzey sıcaklığı 464 dereceye kadar ulaşmaktadır. Ayrıca bu gazların yanından atmosferinde çok fazla karbondioksit, azot; az miktarda ise helyum ve neon bulundurmasından dolayı güneş ışınlarını büyük ölçüde yansıtır. Bundan kaynaklı olarak Venüs, Güneş Sisteminin en parlak gezegenidir.

Yüksek sıcaklık, yoğun ve zehirli hava kütlesi sonucunda bilim insanları bu zamana kadar gezegen üzerinde yaşama rastlayamadı. 

Venüs, uydusu bulunmayan iki gezegenden biridir. Uydusu olmaması sebebi ile kütle çekimi oldukça düşüktür. Güneş’e yakın olması ve Güneş’in yoğun kütle çekiminden kaynaklı olarak Venüs’e cisim çarpma olasılığı düşüktür.

Venüs’ün atmosferi çok yoğun olduğundan kaynaklı olarak yeteri kadar inceleme yapılmasa da bilim insanları atmosferin ve yeryüzünün canlı olduğunu söylemişlerdir. 

VENÜS’ÜN DÖNÜŞÜ

Güneş Sistemimizde Venüs dışında tüm gezegenler saat yönünün tersi şeklinde -batıdan doğuya- döner. Venüs ise saat yönünde döner. Bundan kaynaklı olarak Venüs’te güneş batıdan doğar, doğudan batar.

Venüs, Güneş etrafındaki bir tam turunu 224.7 Dünya gününde tamamlar. Venüs’ün kendi etrafında dönüş hızı oldukça düşüktür. Öyle ki kendi etrafında bir tam dönümü Dünya’da bir yıla denk gelmektedir. Gün süresinin bu kadar uzun olmasından dolayı gece ve gündüz sıcaklık farkı oldukça düşüktür.

VENÜS VE DÜNYA

Venüs büyüklük olarak Dünya ile çok benzeridir. Hatta bundan kaynaklı Venüs’e “Dünya’nın İkizi” denmektedir.

Venüs, Dünya’ya yakın olmasından kaynaklı olarak gökyüzünde Güneş doğmadan önce veya Güneş battıktan sonra oldukça parlak bir şekilde görülebilir. Dünya’ya yansıyan parlak görüntüsünden kaynaklı olarak gezegen Zühre, Çoban Yıldızı, Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı, Tan Yıldızı olarak da adlandırılır. 

Venüs aynı zamanda kadınlığı sembolize eder. Parlak görüntüsünden dolayı eski Roma Tanrıçası Venüs’ün adını almıştır. Güneş Sistemi içinde bulunan gezegenlerden tek tanrıça ismine sahip olan Venüs’te keşfedilen dağlara veya bulgulara kadın ismi verilmektedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ

2 Mayıs 2023

Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en yakın dördüncü gezegendir ve "Kızıl Gezegen" olarak da ...

DUYGULAR VE ORGANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ

30 Nisan 2023

İbn-i Sina (veya Avicenna olarak da bilinir), 980-1037 yılları arasında yaşamış İranlı bir ...

Fen Bilimleri Kaç Ana Başlıkta İncelenmektedir

14 Ağustos 2022

 Fen bilimleri; insanların maddesel çevresindeki nesneleri ve olayları deneyler, buluşlar v...

Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik ...