Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıtan hem de Türkiye’de insanların hislerini seyredebileceği imkânı yaratan ressamlarımıza bakacağız.

Ressamlarımızı listeleyecek olursak:

Osman Hamdi Bey;

İstanbul doğumlu ressam Osman Hamdi Bey, ressamlık dışında siyasetçi, arkeolog, müzeci unvanlarına da sahiptir. Tüm dünyada tanınan eseri, sabır temalı “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosudur.Turgut Zaim;

1906 İstanbul doğumlu ressam Turgut Zaim resim sanatını Paris’te geliştirmiştir. Türk folklor ve geleneğinden beslenen ressam Anadolu yaşamından ilham alarak yaptığı resimlerle ün salmıştır. Devlet Resim ve Heykel sergilerinde birincilik ve ikincilik ödülleriyle başarısını perçinleştirmiştir. “Yörükler Köyü” tablosu en ünlü eseri olarak bilinmektedir.

Elif Naci;

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar listemizin sıradaki ismi resme olan ilgisini lise yıllarında keşfeden Gelibolu doğumlu Elif Naci’dir. 1933 yılında ‘D Grubu' nu kuran aynı zamanda yazar ve resim öğretmeni olan Naci resme İzlenimcilik etkisi altında başlasa da Hat Sanatı soyutlamalarıyla devam etmiştir. En önemli tablosu “Topkapı Sarayı Akağalar Kapısı” 

Selim Turan;

Azerbaycan kökenli ressam, Selim Turan İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra resim öğretmenliği yapmıştır. Toplumcu sanat anlayışına bağlı çalışmalar üreten Turan daha sonra sanat çizgisini soyut alanda geliştirmiştir.En ünlü eseri “Sarıkız Efsanesi” tablosudur.

Burhan Doğançay;

Fotoğraf sanatçısı ve Ressam Burhan Doğançay İstanbulludur. Dünyayı dolaşan Doğançay, kendisinde belirli duygular uyandıran duvarları resmetmiştir. ‘Mavi Senfoni’ en ünlü tablosudur.

Abidin Dino;

Çağdaş Türk resminin öncülerinden olan Dino, Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar listemizde yerini alan önemli isimlerdendir. El ve parmak çizimleriyle ün salan ressam kendisi gibi dünyaca ünlü ressam Picasso’dan övgü almıştır. “Uzun Yürüyüş” tablosu önemlidir.

Mihri Müşfik;

Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını başlatan kadın ressamlarımızdandır. Portre çalışmalarıyla tanınır. Atatürk’ün de portresini yapmıştır.

Bedri Rahmi Eyüboğlu;

Giresun doğumlu ressam Eyüboğlu aynı zamanda şair ve yazardır. Toplumcu yazar edebi eserlerinde olduğu gibi resimlerinde de toplumsal sorunları işlemiştir. “Ozan” tablosu en önemli eseridir. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

İSVİÇRE MEDENİ KANUNU NEDİR? TÜRKİYE'DE NE ZAMAN UYGULANDI? 

30 Ağustos 2022

İsviçre Medeni Kanunu, 1907 yılında hukuk profesörü Eugen Huber tarafından hazırlanmıştır...

OLAĞAN ÜSTÜ HAL NEDİR?

30 Ağustos 2022

Olağanüstü hal veya kısa adı ile OHAL, olağanüstü durumlarda devletin hukuki açıdan daha r...

Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik ...