Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir?

26 Mayıs 2022

Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir?

Basketbolda hakemlerin kullandığı pek çok işaret bulunmaktadır. Spor dalları arasında müsabakaları yöneten hakemlerce en çok işaret dili kullanılan sporların başında basketbol sporu gelmektedir. Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir? Sorusunun cevabını bulabileceğiz bu yazımızda en çok kullanılan hakem işaretlerine değindik. Bunlar;

  • Hakemin eline havaya kaldırıp avuç içini açtığı işaret saati durdurmak anlamına gelmektedir. Bu hareketi çaldığı düdükle birlikte yapan hakem müsabakayı durdurmakta olup böylece zaman işlememektedir.
  • Hakem zamanı maç esnasında yapılan fauller ile birlikte de durdurabilmektedir. Böyle durumlarda bir elini yumruğu kapalı olacak şekilde kaldırmakta diğer elini ise avuç içi aşağı dönük şekilde faul yapan oyuncuyu gösteren şekilde yana açılmaktadır. Bu durumda da yine zaman durdurulmaktadır.
  • Hakemin işaret parmağını havada asılı kalarak döndürmesi hareketi yirmi dört saniye süreyi tekrar başlatmayı ifade etmektedir.
  • Basketbol maçlarında en sık gördüğümüz hareketlerden biri de hakemin kollarını bir kez omuzlardan yana doğru açması ile yapılmaktadır. Bu işaret sayı iptali anlamına gelmektedir.
  • Hakemin ellerini yukarı bakacak şekilde kaldırarak her iki eli ile üç işareti yapması başarılmış üç sayıyı ifade etmektedir. Eğer bu bir el ile yapılıyor ise üç sayı girişimi anlamı bulunmaktadır.
  • Hakemin tek eli ile bilek bükerek yaptığı bir ve iki işareti sırası ile bir ve iki sayıyı ifade etmektedir.
  • Kolların çapraz bir şekilde gösterilerek omuzlar boyunda iki yana getirilmesi oyuncu değiştirme anlamına gelmektedir.
  • Hakemin avuç içini kendi vücuduna doğru çekerek sallaması yedek oyuncunun oyuna alınmasına izin olarak gösterilmektedir.
  • Oyun içinde en fazla gördüğümüz hareketlerden biri de mola işareti anlamına gelen parmak görüntülenebilecek biçimde yapılan T işaretidir.
  • Basketbolda saha içi hakemleri olduğu gibi masada görev yapan saha dışı hakemleri de bulunmaktadır. Orta hakemin bu hakemlerle yaptığı tik haraketine benzeyen başparmak yukarı hareketi onlarla anlaştıklarını ifade etmektedir.

 

Basketbolda buna benzer pek çok işaret bulunmakta olup en başlıcaları yukarıda anlatılmıştır. Basketbol müsabakalarını izlerken oyuna yabancı kalmamak adına bu işaretleri bilmeniz yararlı olacaktır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Yaşlılıkta Spor Yapmanın Önemi Nedir?  

19 Mayıs 2022

Yaşlılıkta Spor Yapmanın Önemi Nedir?  Yaşlılıkta spor yapmanın önemi nedir sorusu he...

WWE Nedir?

18 Mayıs 2022

WWE Nedir?WWE, World Wrestling Entertainment teriminin kısaltması olarak kullanılmaktadır. A...

Uzak Doğu Dövüş Sporları

18 Mayıs 2022

Uzak Doğu Dövüş SporlarıUzakdoğu dövüş sporları rakibin saldırısını durdurmayı am...

Kilo Almak için Spor Yapılır mı?

16 Mayıs 2022

Kilo Almak için Spor Yapılır mı?Spor sadece kilo vermek ve zinde kalmak için yapılmamakta ...