Yaşlılıkta Spor Yapmanın Önemi Nedir?  

19 Mayıs 2022

Yaşlılıkta Spor Yapmanın Önemi Nedir?  

Yaşlılıkta spor yapmanın önemi nedir sorusu hem genç hem de ileri yaştaki kişilerin merak konusudur. Yaşlanmanın bir sonucu olarak, tüm organ sistemlerinde yapısal ve fonksiyonel değişiklikler meydana gelir, bu da aerobik kapasitenin, kas kütlesinin ve kas gücünün azalmasına neden olur. Bu nedenle, egzersiz ve fiziksel aktivite giderek daha önemli hale gelmektedir. Genel olarak yaşlılık denilince herkesin aklına kronolojik yaş gelir. Ancak kronolojik yaş ile biyolojik yaş arasındaki ilişki herkesin farklı özelliklere sahip olması nedeniyle zayıftır. Kronolojik yaş, bir kişinin fiziksel durumunu ve işlevsel kapasitesini tam olarak göstermez. Bu nedenle yaşlılığın en önemli göstergeleri yetersizlik ve fonksiyonel kapasitedir. Planlı bir tedavi rejiminin temel amacı fonksiyonel kapasiteyi geliştirmek olmalıdır. Amaç yaşam kalitesini yükseltmektir.  

Yaşlılıkta Sporun Faydaları  


Sağlık, beslenme ve genel yaşam normlarındaki gelişmeler hayata daha büyük beklentiler getirmiştir.  Bu durumda Yaşlılıkta spor yapmanın önemi nedir sorusu önem kazanmıştır. Yaşlılar için egzersizin faydaları şu şekilde sıralanır;  

Sağlığı İyileştirir

Yaşlandıkça kardiyovasküler hastalık riski de artar. Düzenli egzersiz, yaşlı yetişkinler de dahil olmak üzere tüm popülasyon için riski azaltır. Ayrıca egzersizin kemik kütlesi üzerinde olumlu etkisi vardır ve kemik kaybını önler. Bu egzersizlere ek olarak, yaşlılar işlevlerini sürdürme ve bağımsız yaşama konusunda önemli ilerlemeler kaydetmektedir. 70 yaşına gelindiğinde, hareketsiz insanlar esneklikte %20-30 azalma yaşar ve bu da işlevselliği azaltır. Kısa bir süre sonra öz bakım ve banyo yapma, giyinme, yatağa girme ve kalkma gibi aktivitelerle ilgili sorunlar başlar.  

Kilo Kontrolü Sağlar  


Hareketsizken kalori ihtiyacı azalır, bu da zaten vücut yağı kazanma eğilimi olan yaşlı erişkinlerde kilo alımına neden olabilir. Egzersiz, yaşlı erişkinlerde vücut yağ kütlesi kaybına neden olabilir. Ek olarak, yaşlı yetişkinlerde sadece kalorileri keserek kilonuzu yönetmeye çalışırsanız, yağ kütlesi kaybıyla birlikte kas kaybı yaşayabilirsiniz. Bu durumda, kalori kısıtlı düzenli egzersiz, bazal metabolizmayı ve insülin duyarlılığını artırarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Egzersizin ayrıca beden imajını arttırdığı, özgüveni geliştirdiği ve hastalarda öfke, depresyon ve kaygıyı azalttığı gözlemlenmiştir. 
 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir?

26 Mayıs 2022

Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir?Basketbolda hakemlerin kullandığı pek çok işaret bu...

WWE Nedir?

18 Mayıs 2022

WWE Nedir?WWE, World Wrestling Entertainment teriminin kısaltması olarak kullanılmaktadır. A...

Uzak Doğu Dövüş Sporları

18 Mayıs 2022

Uzak Doğu Dövüş SporlarıUzakdoğu dövüş sporları rakibin saldırısını durdurmayı am...

Kilo Almak için Spor Yapılır mı?

16 Mayıs 2022

Kilo Almak için Spor Yapılır mı?Spor sadece kilo vermek ve zinde kalmak için yapılmamakta ...