Uzak Doğu Dövüş Sporları

18 Mayıs 2022

Uzak Doğu Dövüş Sporları

Uzakdoğu dövüş sporları rakibin saldırısını durdurmayı amaçlayan, fiziksel mücadele türünde spor dallarına verilen isimdir. Amaçları doğrultusunda uyguladıkları stil spor türüne göre değişmektedir. Çin ve Japon kökenli Uzakdoğu dövüş sporları zaman içerisinde manevi ve dinsel yöne doğru evrilmiştir. Çinli ve Japon eğitmenler bu sporlarla uğraşan kişilerin en az fiziksel güç kadar zihinsel ve ruhsal gücün de etkili olduğunu düşünmektedirler. Bu tür manevi ve felsefi düşünceler ile harmanlanan Uzakdoğu dövüş sporlarında Taoculuk ve Budacılık etkileri de görülmektedir. 

Başlıca Uzak Doğu Dövüş Sporlarının Özellikleri

TAEKWAN-DO: Bu spor türünün anavatanı Kore’dir. Tarihi ise iki bin yıl öncesine dayanmaktadır. Kelime olarak Tae, ayak; kwon, el anlamına gelmektedir. Çıplak el ve ayak hareketleriyle, silah kullanmaksızın yapılan savunma sanatıdır.

KARATE-DO: Bu spor türü Japonya’dan doğmuştur. Kelime olarak Kara, çıplak; te, el anlamına gelmektedir. Milattan önceki dönemlerde ortaya çıkmıştır. Karate-do o dönemlerde silahsız olan köylü kesimin askerlerin saldırılarına karşılık kendilerini savunma teknikleri ile ortaya çıkmıştır.

JUDO: Japonya kökenli bu spor türünde hız ve çeviklik ön plandadır. Kelime olarak ise Ju, çeviklik anlamına gelmektedir. Rakibin dengesini bozmak önemli noktadır. Kano Cigoro bu Uzakdoğu dövüş sporunun geliştirilmesine önemli katkıları olan kişidir. 

JİU-JUTSU: Japon kökenli bir spordur. Feodal zamanlarda silahları olmayan kişilerin vücutlarını kullanarak kendilerini savunmak zorunda kalmasıyla ortaya çıkmıştır. Vücudun yaşam noktalarına yönelik yapılan saldırı stilleriyle uygulanır. 

KENDO: Olimpik bir spor olmamasıyla beraber en önemli özelliği silah sayılabilecek aletlerle bu sporun yapılıyor olmasıdır. 

KUNG-FU: Çin kökenli bir spordur. Çıplak el ile yapılmaktadır. Önemli noktası ise dövüş hareketleri ile meditasyonu birleştirebilmektir. 

WUSHU: Her şikayetin ilacı sanattır anlamına gelmektedir. Bu spor türünde yüksek mesafe sıçramalar ve akrobatik hareketlerin ustalıkla yapılması önemlidir. 

Uzakdoğu Dövüş Sporları İçin Gerekli Malzemeler

Öncelikle kişisel olarak azim, sabır ve dayanıklılık gereklidir. Devamlılık ise en önemli noktasıdır. Uzakdoğu dövüş sporları dövüşmek veya beden geliştirmek için yapılan spor türleri değildir. Bu spor türleriyle uğraşan kişilerin yaşam tarzları haline gelebilecek kalitede sporlardır. Bornoz ve havlu takımı, mat, dövüş kemeri, el bandajı, ayak bandajı, darbe yastığı ve dövüş standı gerekli olabilecek bazı malzemelerdendir. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir?

26 Mayıs 2022

Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir?Basketbolda hakemlerin kullandığı pek çok işaret bu...

Yaşlılıkta Spor Yapmanın Önemi Nedir?  

19 Mayıs 2022

Yaşlılıkta Spor Yapmanın Önemi Nedir?  Yaşlılıkta spor yapmanın önemi nedir sorusu he...

WWE Nedir?

18 Mayıs 2022

WWE Nedir?WWE, World Wrestling Entertainment teriminin kısaltması olarak kullanılmaktadır. A...

Kilo Almak için Spor Yapılır mı?

16 Mayıs 2022

Kilo Almak için Spor Yapılır mı?Spor sadece kilo vermek ve zinde kalmak için yapılmamakta ...