Batıl İnanç Nedir?

1 Eylül 2022

Batıl inanç nedir? Sorusu son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan bir durum halini aldı. Bunun cevabını tüm merak edenler için derledik. Sosyo-Kültürel bir yapıya sahip olan insanlık, çeşitli korkular ve yaşamda var olma ısrarı doğrultusunda gerçekte var olmayan ancak bilinç dünyasında anlam kazanan ve yaşamsal bağlamda kendine karşılık bulan hurafeler, büyüler ile söylemlerden oluşan doğaüstü ritüeller halini alan olaylar dizisidir.

Kehanetlere bağlı olarak anlam kazanan batıl inanç, kelime anlamı bakımından da gerçek ve doğru olmayan anlamlarına gelmektedir. Tarihi öngörülerden yola çıkılarak elde edilen verilerden de anlaşılacağı üzre batıl inanç,insanlık kadar eski olan korkular, umutlar ve varoluşsal yollarda insan beyninin ürünleri olarak oluşmuşlardır. Dini bağlantıları olmayan batıl inançlar toplumların belli bir din etrafında birleşmeleri sonucunda da yeryüzünden silinip gitmemişlerdir. 

 

Batıl İnancın İslam’da yeri var mı?

Batıl inanç nedir? Sorusunun cevabını bulmak için dünya üzerinde kendisine yer kazanan doğa uzantılı dinler bütünü olan paganist inançların kökenine gitmek gerekir. Paganist inançlar unutulmuş olsa da içerisinde oluşan ve insan alışkanlığı haline gelen batıl inançlar, sözlü gelenek ve bilinçaltı gibi yollarla günümüze kadar gelmişlerdir. Bugün dünyanın hemen her yerinde yaşayan batıl inançlar vardır. Ancak İslam dini, batılı kesinlikle reddeder. Bu redde rağmen diğer bütün dinlerin mensupları gibi İslam inancına sahip insanlar da batıl kalıntılarından kurtulamamışlardır.

İslam Dininin kutsal kitabı Kuran’ı Kerim’de batıl inanç nedir? Sorusu sorulduğu zaman batılı yok sayan ayetler bulunduğunu görmekteyiz. Bunlar:

  • Sana ayın hallerinden soruyorlar. De ki: “Onlar insanlar ve hac için zaman ölçüleridir.” Evlere arkalarından girmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik, Allah’a karşı gelmekten sakınan kimsenin iyiliğidir. Evlere kapılarından girin ve Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz. (Bakara/189. ayet)
  • Allah bahîra, sâibe, vasîle ve hâm diye bir şeyi meşrû kılmamıştır; fakat inkâra saplananlar Allah adına yalan uyduruyorlar. Zâten onların çoğu akıl erdiremezler. (Maide/ 103. ayet)

 

Bazı Batıl İnançlar;

  • Kulak çınlamasının, birinin öleceğine işaret ettiğine inanılır.
  • Ayna kırılması uğursuzluğa işarettir.
  • Yıldız kayarken dilek tutulması tutulan dileğin kabul olacağını gösterir.
  • Cam bardağın kırılmasının felaketi önleyeceğine inanılır.

 

 

 

 

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Anarşizm ‘in Öğretisi Nedir?

1 Eylül 2022

Anarşizm‘in öğretisi nedir? Sorusu insanların birbirlerine sıklıkla sorduğu bir sorudur. He...

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

EN ÇOK İZLENEN FİLMLER

30 Ağustos 2022

Tüm zamanların en çok izlenen ve hasılat yapan filmleri neler? 1. AVATAR James Cameron...