Anarşizm ‘in Öğretisi Nedir?

1 Eylül 2022

Anarşizm‘in öğretisi nedir? Sorusu insanların birbirlerine sıklıkla sorduğu bir sorudur. Her türlü durum ve zamanda otoriteyi reddeden, insan davranışlarının bütünü olan anarşizm, toplumsal hareketler ile felsefi öğretilere ön ayak olan sosyal bir yaklaşımdır. Hiyerarşiye, yerleşik düzene başkaldırmanın adıdır anarşizm.

Anarşizm Ne Zaman Çıktı Ortaya?

19. yüzyıl Avrupa’sının çalkantılı siyasi ortamının sonuncunda, yaşanan aydınlanma hareketinin etkisi, dini otoriteye başkaldırırken anarşizm bütün hiyerarşinin yıkılması gerektiğini savunarak ortaya çıkar. Anarşist bakış açısına göre toplumdaki bütün sorunların sebebi hiyerarşidir.

Anarşizm‘in Temsilcileri;

Avrupa’nın baskıcı siyasi ortamında şekillenen anarşist bakış, insan özgürlüğüne verdiği önem açısından şekillenmeye başladığı ilk günden itibaren etrafında savunucular toplamıştır. Anarşizm ‘in öğretisi nedir? Etrafında toplanan temsilcilerini dünya üzerinde yayılışlarıyla sıralayabiliriz. 

  1. İngiliz gazeteci William Godwin, anarşizmin öğretilerinden bahseden ilk kişidir. Batı düşünce dünyasındaki ilk anarşistidir.
  2. Özgürlük tutkunu Alman düşünür Max Stirner önemli anarşistler arasında sayılır.
  3. 19. Yüzyıl Fransa’sının en etkili düşünürü Pierre-Joseph Proudhon’dur.
  4. Anarşizmin kurulduğu yıllarda, düşünceye aktif olarak destek veren ve çağındaki bütün düşünürleri etkileyen Rus devrimci, aktivist ve eylem adamı Mihail Bakunin anarşizmin temelinde anılır.
  5. İnsan Coğrafyacısı Rus düşünür Peter Kropotkin entelektüel birikimi ile anarşist bakışa yeni ufuklar kazandırması ile ünlüdür.
  6. Anarşist Siyasi Felsefeci Emma Goldman ABD’de anarşist bakışı yaymasıyla ün kazanmıştır.

Anarşizm Öğretisi;

Antik Yunancadan türetilen anarşizmin kelime anlamı bakımından “Yöneticisiz” anlamına gelmektedir. Toplumdaki hiyerarşiyi yok edip insanı hak ettiği özgürlüğe kavuşturmak isteyen Anarşizm ’in öğretisi Nedir? Hep beraber bakalım.

  • Tarihi başlangıcından itibaren anarşizmin öğretisi, yönetici otoritelere başkaldırmak üzerine yoğunlaşmıştır.
  • İnsanın doğası gereği iyi olduğu ve iyiye gidebileceğini savunan Anarşist Bakış bu doğrultuda bir yöneticinin varlığını gereksiz sayar.
  • Anarşistler ‘insanca’ bir yaşamın zora başvurmadan elde edilebileceğini savunurlar. Yönetenler ve yöneticileri bünyesinde barındıranların olmadığı bir toplum düzeni etrafında toplanırlar.
  • Öğretinin temelinde topluma karşı sorumlulukları olmayan ama diğer bireylere karşı sorumlu olan özerk bireylerden oluşmuş bir bütün vardır.

Anarşizm’in dört temel öğesi:

Tarihi oluşumundan günümüze kadar birçok görüş ayrılığı ve fikir bölünmesi yaşayan anarşizm’in, temelde üzerinde durduğu dört öğesi bulunmaktadır. Bunlar;

  1. İnsanının doğası gereği özgür olması bakımından bir devlete ihtiyacı yoktur ve bu devlet içerisinde yapmak zorunda olduğu belli başlı görevleri bulunmamaktadır.
  2. İnsanın özgürlüğü için egemen güç, yok sayılır.
  3. Devletsiz toplum mümkündür.
  4. Devletten anarşiye geçiş gerçek bir süreçtir.

 

 

 

 

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

Batıl İnanç Nedir?

1 Eylül 2022

Batıl inanç nedir? Sorusu son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan bir durum halini aldı. Bun...

EN ÇOK İZLENEN FİLMLER

30 Ağustos 2022

Tüm zamanların en çok izlenen ve hasılat yapan filmleri neler? 1. AVATAR James Cameron...