Çekişmeli Boşanma Davasında Temel Konular

29 Mayıs 2022

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma sürecinin hukuki sonuçlarında bir anlaşmaya ulaşamamasından doğan bir boşanma çeşididir. Bu durumda eşler, boşanma davası sonucunda oluşan; nafaka, tazminat, çocukların velayeti gibi konularda herhangi bir ortak karar sonucu uzlaşmaya varamamaktadır. Bu durumun sonucunda ise boşanma süreci doğal olarak uzamaktadır ve bu boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşmüş olmaktadır. Çekişmeli boşanma davasını ortaya çıkaran nedenlere ise tarafların; boşanmak istememesi, çocuk var ise velayetinin kimde olacağı konusunda sorun olması veya nafaka miktarında bir sorunun ortaya çıkması şeklinde örnekler verilebilir. Çekişmeli boşanma davasının hukuki dayanağı ise, TMK’nin aile hukuku bölümüdür. İlgili madde hükmünde ise kişinin eşiyle ilgili boşanma davası açılabilmesi için bir takım nedenler belirtilmiştir. 

TMK’da belirtilen çekişmeli boşanma nedeni olarak sayılan hususlar; zina, onur ve gurur zedeleyici hareketler, kötü davranışlar, haysiyetsiz yaşam sürmek, akıl hastalığı, terk, evlilik birliğinin temelden sarsılması, hayata kast şeklinde belirtilmiştir. Bu sayılan sebeplerin, evlilik içerisinde meydana gelmesi boşanmaya neden olmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Temel Konular

Çekişmeli boşanma davası sürecinde en önemli konulardan bir tanesi taraflar arasında anlaşma olmamasıdır. Evliliğin bitmesini isteyerek dava açan kişiye karşı, karşı tarafın boşanmak istememesi bu duruma örnek olarak verilebilir. Bir diğer örnek ise, evliliğin bitmesi ve boşanma konusunda hem fikir olan eşler boşanma sürecinde doğacak olan hukuki durumlar konusunda anlaşmaya varamazlar. Nafaka miktarında sorunlar oluşması, çocukların velayetinin hangi tarafta kalacağı konusunda anlaşamamak, tazminat konusunda uzlaşamamak gibi hukuki kaynaklı sorunlarda uzlaşmaya gidilememesi çekişmeli boşanma davası konularındandır. Asıl olarak bu iki konudan doğan boşanma davaları çekişmeli boşanmayı doğurmaktadır.

Çekişmeli boşanma davası açmak isteyen taraflar boşanma iddialarını bazı nedenlerin varlığına dayandırmak durumundadır. Bu nedenler;

  • Zina (Türk Medeni Kanunu madde 161),
  • Hayata kast ve kötü davranış (Türk Medeni Kanunu madde 162),
  • Suçlu olmak ve haysiyetsiz yaşam sürmek (Türk Medeni Kanunu madde 163),
  • Terk (Türk Medeni Kanunu madde 164),
  • Akıl sağlığının yerinde olmaması (Türk Medeni Kanunu madde 165)
  • Evlilik birliğinin temelden sarsılması (Türk Medeni Kanunu madde 166)’dir.

Çekişmeli boşanma davaları uygulamada, bu nedenler arasından “evlilik birliğinin sarsılması” nedeniyle çok sık karşılaşılmaktadır. Evlilik birliğinin sarsılması, Türk Medeni Kanunu madde 166 gereğince düzenleme altına alınmıştır. Gerekçesi ise mevcut olan evliliğin o ana dek devam eden ortak hayatı devam ettirmenin artık taraflardan beklenemeyecek seviyede dayanılmaz bir hal alması durumunda eşlerden birisi boşanma davası açabilecektir. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Ticaret Hukuku

4 Ağustos 2022

 Ticaret Hukuku nedir? Üretim, değişim ve tüketim aşamalarında ticaretle ilgili işleri d...

Kat Mülkiyeti Nedir?

17 Mayıs 2022

Kat Mülkiyeti Nedir?Ana gayrimenkul yapısı içinde olan bağımsız bölümlerin üstündeki ...

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

12 Mayıs 2022

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?Ülkemizde faaliyet alanı olarak önemli bir yer kaplayan inşaat se...

Pomem Alım Şartları Nelerdir?

4 Mayıs 2022

Pomem Alım Şartları Nelerdir?Polis Akademisine her sene binlerce kişi polis adayı olarak ba...