Kat Mülkiyeti Nedir?

17 Mayıs 2022

Kat Mülkiyeti Nedir?

Ana gayrimenkul yapısı içinde olan bağımsız bölümlerin üstündeki mülkiyet hakkına kat mülkiyeti adı verilir. Kat, mağaza, daire, mahsen veya iş bürosu gibi birçok farklı alanı kapsamaktadır. Herhangi bir konut içerisinde bulunan birbirinden bağımsız yapılar için bireysel olarak kat mülkiyeti ele alınmaktadır. Bu kat mülkiyeti için belirli bazı kriterler ve özellikler üzerinden tapu belgesi verilmektedir. Kat, mağaza, daire, mahsen veya iş bürosu gibi yapılar dışında konut olarak belirlenmiş yapılar için kat mülkiyeti hakkı verilemez. Bu belirtilen şekilde konut üzerinde yer alan birbirinden bağımsız yapılar için sağlanan mülkiyet hakkıdır. Bu konu üzerinde hazırlanan kat mülkiyeti kanunu gereğince yapılan düzenlemelere göre gayrimenkul sahiplerinin tüm haklarını kat mülkiyeti korumaktadır. Bu kanun kapsamında binanın tamamen bitmiş olması halinde kişinin iş yerleri ve dairelerine ne şekilde sahip olduğu kat mülkiyetinde resmi olarak belirtilmektedir.

Kat Mülkiyeti Tapusu Almak İçin Gerekli İşlemler

Herhangi bir gayrimenkul yapısına kat mülkiyeti tapusu çıkartabilmek için, iskan belgesi gerekmektedir. Bu iskan belgesi diğer bir adıyla yapı kullanım belgesi anlamına gelmektedir. İskan belgesi binaların oturum izni olduğunu gösteren bir belgedir. İskan belgesini almaktan sorumlu olan kişi ise inşaat sorumlusudur. Bu iskan belgesinin temin edilmesiyle geçerliliği olan yapı üzerinde kat mülkiyeti tapusu alınabilir. Başka bir deyişle, imar mevzuatına uygun olarak yapının tamamlanmasının kesinliğine göre bir belge şeklinde de ifade edilebilir. Gayrimenkul sahibinin haklarını koruyabilmek için, bu belgenin çıkarılmış olması ve bu doğrultuda kat mülkiyeti tapusunun da çıkarılması gerekmektedir. Yapı kullanım belgesi diğer bir adıyla iskan belgesi çıkarılmadığı sürece kat mülkiyeti tapusu çıkarılamaz. Kat mülkiyeti tapu ücreti ise farklı belediyelere göre farklılık göstermektedir. Kat mülkiyeti tapusu alınabilmesi için inşaat firması sorumluluğu üstüne almıyorsa kat sahipleri dilekçe vererek tapu alma işlemini başlatabilirler.

KAT MÜLKİYETİ TAPUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Bu gerekli olan evrakların eksik olması halinde kat mülkiyeti tapusu çıkarılamaz.

  • İskan belgesi gereklidir. Yapı kullanım izin belgesi olarak anlamlandırılır. Tüm yapıların alması zorunlu olan bir belgedir. İnşaat ruhsatı alınmasından sonra 5 yıl içerisinde temin edilmelidir. İnşaat firmasının sorumluluğundadır.
  • İkan belgesi alınması için gerekli olan deprem sigortası, kat mülkiyeti tapusu için de aynı şekilde gereklidir. Tüm bağımsız bölümler için ayrı olacak şekilde deprem sigortası gereklidir.
  • Bağımsız olan bölümlerin tipleri listeli olarak hazırlanmalıdır.
  • Mülk sahiplerinin nüfus cüzdanı fotokopileri gerekli belgeler arasındadır.
  • Binaya ait vergi borcu olmadığına dair bir belge gereklidir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Ticaret Hukuku

4 Ağustos 2022

 Ticaret Hukuku nedir? Üretim, değişim ve tüketim aşamalarında ticaretle ilgili işleri d...

Çekişmeli Boşanma Davasında Temel Konular

29 Mayıs 2022

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma sürecinin hu...

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

12 Mayıs 2022

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?Ülkemizde faaliyet alanı olarak önemli bir yer kaplayan inşaat se...

Pomem Alım Şartları Nelerdir?

4 Mayıs 2022

Pomem Alım Şartları Nelerdir?Polis Akademisine her sene binlerce kişi polis adayı olarak ba...