Dâhiliye Vücutta Nereler ile İlgilenmektedir?

29 Nisan 2022

Dâhiliye Vücutta Nereler ile İlgilenmektedir? 

Dâhiliyenin vücudumuzda incelediği alanlar oldukça geniş bir yelpazeye sahip olması ile vücudun genelde iç organlarında kaynaklı sorunlar ile ilgilenmektedir. Dâhiliye, yetişkin kişilere bakan ve iç hastalıklar ile ilgilenen bir tıp ana bilim dalıdır. Pek çok hastalığın tanı, teşhis ve tedavisi ile doğrudan ilgilenmektedir. Peki, dahiliye nedir ve hangi alanlar için çalışma gösterir?

Dâhiliye Nedir?

Dâhiliye genel tıp içerisinde tüm branşlar için ana bilim dalı olarak kabul edilmektedir. Dâhiliye polikliniklerine başvuru yapan hastaların büyük bir çoğunluğu genelde iç organlardan hissedilen rahatsızlıklardan kaynaklı başvurulardır. Dâhiliye uzmanları cerrahi müdahalelere dışında birçok tedavi yöntemine başvuru yapabilmektedir. Dâhiliyenin vücudumuzda incelediği alanlar;

  • Kardiyoloji
  • Hematoloji
  • Endokrinoloji
  • Gastroenteroloji
  • Onkoloji
  • Romatoloji
  • Nefroloji

İç hastalıkları ile ilgili çalışmalar gösteren kardiyoloji kalp rahatsızlıkları, endokrinoloji hormon bozuklukları ve hematoloji kan hastalıklarını incelemektedir. Ayrıca bağırsak problemleri için gastroenteroloji, böbrek rahatsızlıklarında Nefroloji, kanser hastalıkları için onkoloji, kas hastalıkları içinde çalışmalar göstermektedir. Bunlara ek olarak bulaşıcı hastalıklar, akciğer rahatsızlıkları içinde çalışmalar göstermektedir. Dahiliye uzmanlarının görev aldığı bu alanda birçok hastalığın öyküsü dinlenir, fiziksel muayene ve gerekli ek tetkikler yapılarak hastalığa tanı konulur ardından tedavi yöntemine geçilir.

Dâhiliye Hekimleri

Dâhiliyenin vücudumuzda incelediği alanlar bu kadar fazla iken dâhiliye uzmanlarının görevleri de fazla olmaktadır. Bu alanda görev alan tıp personelleri iç hastalıkları uzmanı olarak görev almaktadır. Dâhiliye uzmanları; kendisine başvuru yapan hastaların öykülerini dinlemekte, fiziksel muayene ve tanı ve teşhis için gereken testleri de istemektedir. 

Dâhiliye alanı içerisine tüm tıp branşlarını kapsamaktadır. Üst ve alt solunum yolları, mide ve bağırsak, şeker ve romatizmaya kadar birçok iç hastalıklar bünyesinde incelenmekte ve tedavisi başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Buna göre dâhiliye ve ilgilendiği diğer hastalıkları sıralayacak olursak; grip, zatürree, bronşit, koah, obezite, gut hastalığı, hepatit, Akdeniz anemisi (kansızlık) ve diğer anemi türleri, kanser, kemik erimesi, tiroit ve böbrek hastalıkların tanı, teşhis ve tedavisi bu alanda yapılır. 

Yukarıda sayılan rahatsızlıkların belirti ya da belirtilerini hissetmeniz durumunda size en yakın sağlık kuruluşunun dahiliye biriminden randevu alarak mutlaka bir dahiliye hekimine muayene olmalısınız. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...