Radyoloji Biriminin Kullandığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

30 Haziran 2022

Radyoloji Biriminin Kullandığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Radyoloji, tıbbi cihazlar kullanılarak hastalık teşhisi yapılabilen bölümdür. Radyolojide hastalıklar teşhis edilirken bir çok cihaz kullanılabilmektedir. Bu cihazlar, röntgen (x- ray), mamografi, kemik dansitometri, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi vb. şeklinde sıralanabilmektedir. 

Tüm hastalıklar doktorlar tarafından teşhis edilmeden hemen önce genellikle radyolojinin kullandığı aletlerden faydalanarak teşhis koyulmaktadır. 

Radyoloji Kullanılan Cihazlar

Radyoloji birimi tarafından kullanılan cihazlar;

  • Mamografi;

Meme ile ilgili hastalıklarda, hastalığın teşhis edilebilmesi için kullanılan radyoloji cihazıdır. Bu cihazın kullanımı X ışını ile gerçeklemektedir. Kanser taraması da yapabilen cihaz 40 yaşının üstündeki hastalarda sıklıkla kullanılmaktadır. 

  • Röntgen

Akciğer ile ilgili hastalıkların teşhisi, kemik ile ilgili hastalıklar gibi durumlar için genellikle röntgen cihazı kullanılmaktadır. X ışını ile kullanılan bu cihaz ile diş hastalıkları ile ilgili görüntülemeler için de kullanılmaktadır. 

  • Kemik Dansitometri

Genellikle osteoporozun teşhis edilebilmesi için kullanılan bu cihaz ile kemik yoğunluğu ölçülmektedir. Yine bu radyoloji cihazı da X ışının kullanımı ile çalışmaktadır.  

  • Bilgisayarlı Tomografi

Vücutta oluşabilecek tün hastalıkların teşhis edilebildiği geniş kapsamlı bir görüntüleme cihazıdır. Vücudun bölümlerinden bir kısmı görüntüleme şeklinde işlev görmektedir. X ışının kullanılması ile çalışmaktadır.  

  • Ultrasonografi

Karın içerisindeki organların hastalıkları ile ilgili teşhis için en çok tercih edilen tıbbi cihaz olarak kullanılmaktadır. Hamilelik dönemlerinde de, gebelik takibi için kullanılan bu cihazın hamileler için, hamileliğe zarar verebilecek her hangi bir etkisi yoktur. Aynı zamanda damar ile ilgili hastalıkların teşhisi için de tercih edilen bu cihaz organların kanlanması durumlarında da kullanılmaktadır. 

Hastalıkların Teşhisinde Radyoloji Biriminin Önemi

Radyoloji birimi kullandığı x ışınları yardımı ile tüm vücuttaki doku, kemik, organ görüntülemesi sağlayabilmektedir. Hastalıkların teşhis edilebilmesi için son derece önemli olan bu cihazlar sayesinde hastalıkların takibi ve tedavi süreçleri rahatlıkla sürdürülebilmektedir. Radyolojik muayeneler ile vücut iç kısmındaki tüm alanların görüntülenebilmesi mümkün kılınmıştır. Bu bağlamda doktorlar ve diş hekimlerinin sıklıkla başvurduğu bu yöntemi hastanelerde radyoloji uzmanları, diş hastanelerinde de diş doktorları ya da sağlık uzmanları tarafından yapılmaktadır. 

Radyolojik görüntüleme işlemlerine, radyasyon yaydığı için, hamile olanlar ve hamilelik şüphesi olanlar alınmamaktadır. Ayrıca röntgen öncesi kontrastlı madde alımı söz konusu olursa hastada baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetleri oluşabilmektedir. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...

Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir?

5 Haziran 2022

Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir?Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir? sorusu psikol...