Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir?

5 Haziran 2022

Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir?

Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir? sorusu psikolojik ilaçların günümüzde kullanımının artmasından dolayı insanlar tarafından oldukça sık sorulan bir sorudur. 7'den 70'e artık herkesin kullandığı bu ilaçlar, daha çok antipsikotikler ve antidepresanlar olarak bilinmektedirler. Pek çok farklı tedavi yönteminde kullanılan bu ilaçlar, psikolojik ve psikiyatrik tedavilere destek olarak en düzeltilmesi zor olan psikolojik ya da ruhsal sıkıntıları düzeltebilir ve kişinin tıpkı hastalıktan önce olduğu gibi normal ve sağlıklı bir hayat yaşaması konusunda çok ciddi bir yardımı olabilir. Peki bu antipsikotikler ve antidepresanlar ne kadar etkilidir? En etkilileri hangileridir? Kullanmanın ne gibi zararları vardır? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını vereceğiz.

Antipsikotikler ve Antidepresanlar Ne Kadar Etkilidir?

Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir? sorusunun cevabını vermek için antidepresn ve antipsikotik ilaçların neler olduğunu bilmek gerekir. Bunlardan antidepresan, depresyon ya da distimi gibi hastalıkları dindirmek amacıyla kullanılan psikiyatrik ilaçlar, besin maddeleri ya da bitkisel maddeler için kullanılan terimdir. Bu gruptaki ilaçlar; essitalopram, sitalopram, paroksetin, fluoksetin, fluvoksamin etken maddelerini içeren ilaçlardır ve anksiyete bozuklukları başta olmak üzere depresif ve obsesif kompulsif bozuklukların tedavisinde kullanılır. Antipsikotik ilaçlar ise (nöroleptik olarak da bilinir) başta şizofreni olmak üzere psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Temelde psikotik belirtiler göstererek giden ruhsal ve organik hastalıkların sağaltımında kullanılan moleküllerdir. Antipsikotik ilaçlara klozapin, risperidon, olanzapin, ketiapin, amisülprid, ziprasidon, aripiprazol örnek olarak verilebilir.

Antipsikotik ve Antidepresan İlaçları Kullanmanın Zararları Nelerdir?

Bu tarz ilaçlar; kalpte çarpıntı, isteksizlik, duygu bozuklukları ve intihara meyil etme gibi önemli sorunlar başta olmak üzere kullanım sırasında ve de sonrasında pek çok farklı zarara neden olabilmektedirler. En Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir? sorusuna cevap ararken bir yandan da en az zarar veren psikolojik ilacın hangisi olduğunu bilmek de oldukça önemlidir. Çünkü olası bilinçsiz kullanımda bu tarz ilaçlar çok ciddi hasar bırakabilir. Bu yüzden her ilaç türünde olduğu gibi antipsikotik ve antidepresan olarak adlandırılan ilaç türlerinde de kullanmaya başlamadan önce bir uzmana danışılması ve görüşü alınması oldukça önemlidir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...