Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

Pandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salgın hastalık çeşitlerindendir. Üç sene önce Çin’de ilk kez ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan COVID-19 bir diğer adıyla korona virüs pandemisi devam etmektedir. Pandemiyi sonlandırmanın tek yolu camiası bağışık hale getirmektir. Hastalanarak organik bağışıklık kazanmak mümkündür. Ancak aşıların hasta olmadan insan bağışıklığını sağlaması açısından bir üstünlüğü vardır. Hiçbir aşı % 100 koruma sağlayamaz. Hastalık görülme sıklığı ve ağır rahatsızlık tablosu ve ölüm riskini düşürmesi nedeni ile pandemilerde toplumun aşılanması çok mühim ve gereklidir. Pandeminin başlangıcında aşı temini ya çok kısıtlı olacak yahut hiç olmayacaktır. Bunun en mühim nedeni pandemik virüsün tespitinden sonra üretiminin başlamış olacak olması, dolayısıyla aşının önceden üretilerek stoklara koyulamamış olması kaynaklıdır.  Korona Virüs aşılarında da olduğu gibi acil ve erken kullanım onayı ile aşılar kullanılabilir. Aşılama sürecine geçildiğinde hızlı bir şekilde tüm insanların aşılanarak pandemiden olabildiği kadar az etkiyle kurtulması sağlanmalıdır. Korona virüs aşıları ise Türkiye ve tüm Dünya’da olmak üzere farklı aşılarında ortaya çıkmasıyla hızla tüm insanların aşılanmasıyla pandemiyi hafifletmiştir. 

Korona Virüs Aşılarının Birbirlerinden Farklılıkları

Geleneksel tip aşılarda enfeksiyona neden olan virüsler, zayıflatılarak veya etkisizleştirilerek vücuda enjekte edilmektedir. Bu işlem ile vücut, kendisine zarar veremeyecek hale gelmiş olan virüse karşı bağışıklık kazanmayı öğrenir. Buna inaktif aşı ismi verilmektedir. Bu aşı şekli de korona virüs aşısı olan Sinovac aşısının temelini oluşturmaktadır. 

mRNA temelli aşılarda ise virüsün tamamı yerine, virüs ile aynı genetik bilgileri taşıyan mRNA zincirinden kritik boyuttaki bir kısım vücuda enjekte edilmektedir. Viral olan vektör aşılarında ise yine gen teknolojisi kullanılmaktadır. Virüsün bünyesinde taşıdığı genetik materyalin bir kısmı, başka bir virüs kullanılarak vücuda verilmektedir. 

Korona virüs aşılarından BioNTech ve Moderna aşıları RNA temelli, Sputnik V ve Oxford / Astrazeneca aşıları ise viral vektör temelli aşılardır. BioNTech ve Moderna aşıları ise RNA teknolojisi kullanılarak ortaya çıkarılan ilk aşılar olarak tarihe geçmiş bulunmaktadır. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir?

5 Haziran 2022

Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir?Etkili Psikolojik İlaçlar Hangileridir? sorusu psikol...