Renklerin İnsan Psikolojisi Üzerinde Etkileri

4 Haziran 2022

Renklerin İnsan Psikolojisi Üzerinde Etkileri

 

İletişim, tarih boyunca kimi zaman sesle, kimi zaman sözle, kimi zaman jest ve mimiklerle gerçekleşmiştir. İlk çağlardan beri birçok teknik ve çeşitlerle de olsa insanlığın tarih boyunca etkin bir şekilde kullandığı etkili iletişim ve etki yöntemlerinden biri de renkler ve renklerin kullanımı. Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri de tarih boyunca merak edilen ve araştırılan bir konu olmuştur.  

Beğeniler herkes için farklılaşsa da renklerin kişi tutum ve davranışlarını etkilediği birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır. Sanat eserlerinde ve  kamusal alanlarda kullanılan renklerle yapılan birçok deney neticesinde görülmüştür ki renkler insanlarda; iştah açma, sakinleştirme, daha yaratıcı olma gibi birçok farklı şekilde insanı ve insan psikolojisini etkilemektedir.

Etkileri, araştırmalar sonucu kanıtlanmış renkler son zamanlarda da kurumsal birçok firma tarafından etkin bir şekilde kullanılır hale geldi. Böylelikle kurumlar mağaza renkleri, logo ve tabela renkleriyle insanlar üzerinde etki yaratarak kendi hedeflerini gerçekleştirmeyi planlamaktadır. 

 4 Renk ve 4 Etki

Turuncu:

Yapılan araştırmalara göre turuncunun tatlı tonu, kişinin gün içindeki yorgunluğunu gideren bir etki göstermektedir. Ev dekorasyonunda turuncu rengini kullanarak daha sıcak ve daha huzurlu bir ortam yaratıp eve girilen andan itibaren yorgunluğa veda edilebilir. İletişimin de rengi olarak bilinen turuncunun dinamik ve enerji veren bir gücü de bulunmaktadır.

Sarı:

İlhamın, yaratıcılığın rengi, sarı. Aynı zamanda geçiciliği de kişide uyandıran rengin iştah açıcı bir özelliği de vardır ve bu özellik yiyecek firmaları tarafından oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Firmalar, logo ve hizmet alanlarında bu rengi kullanmaları kişide daha fazla açlık hissi uyandırarak daha fazla tüketimi hedeflemektedir.

Mavi:

Dinginliğin, sadakatin ve güvenin rengidir mavi. Bu yüzden bankalar tarafından yoğun bir şekilde kullanılır. Kişide huzur uyandıran bu renk çalışma ortamında verimliliği de artırmaktadır. Kişi daha sakin ve huzurlu, daha etkili bir performans gösterir.

Yeşil:

Tazelik, doğallık, canlılık... Yeşilin etkisini tahmin etmek zor değil. İnsanları rahatlatan etkisinin yanı sıra farklı tonlarının farklı anlamları ve kişiler üzerinde farklı etkileri vardır. Hastanelerde ve bankalarda da kullanılan yeşil rengi aynı zamanda güveni de temsil etmektedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...