Eğitimin Demokrasi Üzerindeki Etkileri

3 Temmuz 2021

Eğitim ve Demokrasi

Bütün medeni toplumlarda en çok önem verilen değer, eğitimdir. Eğitimli bir toplum aydındır, gelişmiştir, gelişecektir. Eğitimdir ki bir toplumu karanlıktan aydınlığa çıkaracaktır, eğitimdir ki insana insanlığı öğretecek ve onu muasır medeniyetlerin düzeyine ulaştıracaktır. Eğitim ve demokrasi tam da bu yüzden birbirinden ayrılamaz. Çünkü demokrasi, düşünen ve bilinçli insan var olduğu sürece gerçek bir demokrasi haline gelir. 

 

Demokrasi Nedir?

Demokrasi, vatandaşların eşit oy ilkesiyle ülke yönetiminde söz hakkı sahibi olduğu bir yönetim biçimidir. Demokrasi yalnızca devlet yönetiminde değil, vakıf, üniversiteler ve yönetim biçiminde herkesin söz hakkı sahibi olabileceği bütün alanlarda geçerli bir sistemdir. Eşit ve gizli oy ilkesiyle bağlıdır. 

 

Yukarıda verilen tanıma baktığımızda demokrasi, herkesin eşit oy ilkesiyle devletin yönetim biçimine katıldığı bir sistemdir. O zaman devleti güzel yönetebilmek için oy veren vatandaşların da eğitimli ve bilinçli olması gerekmektedir. Eğitimsiz bir toplum vereceği kararları bilinçli veremeyeceği için, ileriyi görme konusunda sıkıntı yaşar ve siyasetçilerin her dediğine inanmak gibi büyük bir hataya düşer. Bu da zamanla ülkede siyasal, ekonomik ve uluslararası toplumdaki konumunda sıkıntılar yaşanmasına sebep olur. 

Çünkü hayattaki her insanın dürüst olacağını bekleyemeyeceğimiz gibi her siyasetçinin de bize doğruyu söylemesini bekleyemeyiz. Ancak eğitim bu konuda da bize önemli bir katkı sağlar. Eğitimin bu noktadaki önemi insanın kendini eleştirebilmesine yardımcı olur ve verdiği yanlış kararlardan dönebilmesini sağlayacak cesareti vermesini sağlar. Siyasette hiçbir zaman fanatik bir düşünceye sahip olunmaması gerektiğini öğretir ve bu da devletin gelişimine büyük katkı sağlayacağı gibi muasır medeniyetlerin seviyesine de kolayca ulaşabilmemizi sağlar.

Üstelik eğitimli bir toplumda ülkenin geleceğine dair tartışmalar saygı ve medeniyet çerçevesinde aydınlatıcı ve özgür bir tartışma ortamı içinde gerçekleşir ve bu tartışmalar ülkenin siyaset ve ekonomi alanlarında gelişmesine yol açar. Eğitim bir toplumun sadece bilimsel olarak gelişmesine değil; o toplumdaki özgür ortamın gelişmesine, ekonominin büyümesine sebep olurken siyasetçilerin onları halkın o mevkiye getirdiğini unutmadan ülkeyi yönetmesi gerektiğinin bilincinde olmasını sağlar. Eğitim medeni bir toplumun temel taşıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün aşağıdaki sözü konuyu en güzel bir şekilde özetletmektedir.

'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. Milli eğitimde süratle yüksek bir seviyeye çıkacak olan bir milletin, hayat mücadelesinde maddi ve manevi bütün kudretlerinin artacağı muhakkaktır. Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.'

 

 

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Aydınlanma Çağı İlk Olarak Hangi Ülkede Başlamıştır? Nasıl Başlamıştır?

25 Kasım 2021

Aydınlanma Çağı İlk Olarak Hangi Ülkede Başlamıştır? Nasıl Başlamıştır?Aydınlanm...

Komünizm ’in Öğretisi nedir?

17 Kasım 2021

Komünizm ’in Öğretisi nedir?Komünizm teorisi genel itibariyle bütün insanların malları...

Kıbrıs'ta neden iki devlet var ?

31 Ekim 2021

Kıbrıs'ta neden iki devlet var ?Kıbrıs'ta neden iki devlet var ? sorusu bugün Türkiye’ni...

Siyasal İslam Nedir?

30 Ekim 2021

Siyasal İslam Nedir?Siyasal İslam, İslamiyet'in kişisel hayatımız dışında sosyal ve siy...