Hitler’in Yahudiler ile Yaptığı Anlaşma

30 Haziran 2021

 

Haavara Anlaşması adı verilen belge 1933 yılında, Hitler ve Siyonist Alman Yahudiler topluluğu arasında imzalanmıştır. Anlaşmanın asıl amacı, işkenceye maruz kalan ya da kalmayan Yahudilerin, Filistin’e göç ederek, Nazi zulmünden kurtulmasını sağlamaktır. Bu nedenle, yapılacak tüm çalışmaların doğru bir şekilde yürütülmesi ve programlı bir zorunlu göç politikasının oluşması için tarafların birbirine verdiği sözleri içermektedir. 25 Ağustos 1933 yılında imzalanmasının ardından başlayan göçler doğrultusunda, 1933 – 1939 yılları arasında yaklaşık 60 bin Yahudi'nin Filistin’e göç etme fırsatı sunması ile önemli bir anlaşma olmaktadır.

 

 

İsrail Devleti’nin Tohumlarını Atan Anlaşma

Adolf Hitler’in yürütmüş olduğu programlı soykırım süreçleri, Yahudi topluluklarının bir an önce Almanya’yı terk ederek çevre ülkelere ve özellikle Filistin’e yerleşmesine neden oldu. Hitler’in Yahudiler ile yaptığı anlaşma sonucunda, Yahudiler bugün bulundukları topraklara yerleşmek için Nazi Almanya'sını terk etmeye başladı. Bugünlerde Filistin ve İsrail arasında yaşanan sorunların temeli olarak görülebilecek anlaşma, Filistinli vatandaşların varlıklarını Yahudiler’e satmasıyla büyüyen bir süreci başlattı. Özellikle İsrail Filistin olaylarının incelenmesinde büyük bir öneme sahip olan anlaşma, bugünkü anlamıyla bildiğimiz İsrail Devleti’nin kuruluş sürecini de başlatan önemli olayların yaşanmasına neden oldu. Zorunlu göç sırasında Yahudilerin yaşadıklarını iddia ettiği olaylar ve diğer bir yandan diğer ülkelerde de Yahudiler ’in sınır dışı edilerek zorunlu göçe tabi bırakılması; İsrail Devletinin büyümesindeki en önemli etken olarak kabul edilmektedir.

 

 

Yahudiler ’in Zenginleşmesini Engelleyecek Maddeler Tartışmalara Neden Oldu

Hitler’in Yahudiler ile yapmış olduğu bu anlaşma, Yahudilerin varlık sahibi olmasını zorlaştırmak için maddi tüm gelir ve varlıklarını Nazi Almanya’sı ve Filistin Mandası’na devredilmesi gerektiğini vurgulamaktaydı. Yahudiler ’in Hitler’le yapmış olduğu anlaşma uyarınca alınan bu kararlar Hitler taraftarlarıncan dahi ciddi derecede tartışmaların yaşanmasına neden oldu. Büyük çaplı Siyonist hareketlerin eleştirilerine maruz kalan bu zorunlu göç ve bağış süreci, Alman halkı ve NSDAP üyelerinin eleştiri oklarının kurbanı olmaktan kurtulamadı. 

 

 

Anlaşma, Nazi Almanya’sı üzerindeki Yahudi düşmanlığı etkilerinin güçlenmesine neden olacak maddeler içeriyordu. Yahudiler ’in ülkeyi terk etmesi, nefretin azalması ve soykırımın durması için yeterli olmadı. Filistin’e varlıkları ellerinden alınmış şekilde göç ettirilen Yahudiler ise Filistin’de yeni yeni palazlanan Yahudi cemaati Yishuv’un destekleriyle hayatlarını kurmaya ve birleşmeye başladılar. Almanlar, Alman Yahudi toplulukların göç süreçlerini kolaylaştırırken Alman ve Avrupa Yahudileri tarafından yürütülen ve Nazi Almanya'sı üzerinde potansiyel ve ciddi bir ekonomik tehdit olan Nazi Karşıtı boykotun kırılması sağlandı.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Aydınlanma Çağı İlk Olarak Hangi Ülkede Başlamıştır? Nasıl Başlamıştır?

25 Kasım 2021

Aydınlanma Çağı İlk Olarak Hangi Ülkede Başlamıştır? Nasıl Başlamıştır?Aydınlanm...

Komünizm ’in Öğretisi nedir?

17 Kasım 2021

Komünizm ’in Öğretisi nedir?Komünizm teorisi genel itibariyle bütün insanların malları...

Kıbrıs'ta neden iki devlet var ?

31 Ekim 2021

Kıbrıs'ta neden iki devlet var ?Kıbrıs'ta neden iki devlet var ? sorusu bugün Türkiye’ni...

Siyasal İslam Nedir?

30 Ekim 2021

Siyasal İslam Nedir?Siyasal İslam, İslamiyet'in kişisel hayatımız dışında sosyal ve siy...