Evlilik Sözleşmesi Nedir? Yasal mı? Neden yapılır?

16 Nisan 2022

Evlilik Sözleşmesi Nedir? Yasal mı? Neden yapılır?

Evlilik sözleşmesi hem medyadan hem de günlük hayatımızdan duymaya alıştığımız konulardan biri halini almıştır. Evlilik sözleşmesi nedir? Sorusu bilmeyen tarafından araştırma konusu olmaktadır. Evlilik sözleşmesi hem evli olan çiftler tarafından hem de yeni evlenecek çiftlerin evlenmeden önce düzenledikleri ve kendi mal varlıklarını güvence altına almak istedikleri bir sözleşme şeklidir. Evlilik sözleşmesi bu kapsamda yasal olarak değerlendirilmektedir.  Olası boşanma gibi durumlarda çiftlerin sahip oldukları mal varlığının paylaşımı ile ilgili detaylar içeren bu sözleşmede Medeni kanunda yayınlandığından yasal boyutta yapılmaktadır. Günümüzde sıklığı artan bir şekilde mal varlığı paylaşımlarında çiftler arasında problem yaşanması durumu bu tarz sözleşmelerin yapılmasına itmektedir. Bu sözleşme tek çeşit olarak yapılmamakta olup farklı türlerde düzenlenerek imzalanabilmektedir.

  • Evlilik sözleşmelerinin çeşitlerinden olan ilk sözleşme çiftlerin boşanma gibi durumların ortaya çıkması ile birlikte kendilerine ait olan mal varlıklarının korunmasını içermektedir. Mal ayrılığı şeklinde ifade edilen bu sözleşmede çiftler kendi mal varlığını boşanma halinde koruyabilmektedir.
  • Diğer evlilik sözleşmesi çeşidi ise mal ortaklığı şeklinde yapılabilmektedir. Bu durumda imzalanan sözleşmede ileri de çiftler arasında problem olduğunda bireysel ve ortak sahip olunun mal varlığı ortak platformda değerlendirilmektedir. Yani bu mal varlığı çiftler arasında ortak paylaşılmaktadır.
  • Evlilik sözleşmesinde başvurulan yöntemlerden biri de paylaşımlı mal ayrılığıdır. Burada kime ait olduğu belirlenemeyen mallar eşler arasında uzlaşma sağlanarak denklik statüsüne göre dağıtılmaktadır.

Evlilik Sözleşmesi Nasıl İmzalanır?

Evlilik sözleşmesi sadece yeni evlenenler için değil evli olan çiftelerinde yapabileceği bir sözleşme türüdür. Bu sözleşmenin imzalanabilmesi için tarafların bazı şartları taşıyor olması gerekmektedir. Öncelikle evlilik sözleşmesi yapabilmek için reşit olmak gerekmektedir. Evlilik sözleşmesinin kanun önünde geçerli kabul edilebilmesi için noter kanalı kullanılarak yapılması önem taşımaktadır. Evlilik sözleşmesinin geçerli olabilmesi için bir diğer şart ise her iki tarafın karşılıklı onayı ve imzası ile geçerli olabilme şartıdır. Evlilik sözleşmesinin değiştirilebilmesi için dava yolu ile yapılacak değişikliğin geçerli tutulması gerekmektedir. Taraflardan birinin ölümü halinde de sözleşme geçerliliğini yitirmemektedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Ticaret Hukuku

4 Ağustos 2022

 Ticaret Hukuku nedir? Üretim, değişim ve tüketim aşamalarında ticaretle ilgili işleri d...

Çekişmeli Boşanma Davasında Temel Konular

29 Mayıs 2022

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma sürecinin hu...

Kat Mülkiyeti Nedir?

17 Mayıs 2022

Kat Mülkiyeti Nedir?Ana gayrimenkul yapısı içinde olan bağımsız bölümlerin üstündeki ...

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

12 Mayıs 2022

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?Ülkemizde faaliyet alanı olarak önemli bir yer kaplayan inşaat se...