Türkiye'de Orman Ağaç Türleri

17 Kasım 2021

Türkiye'de Orman Ağaç Türleri

Türkiye'de yetişen ağaçlar konusunu incelemeden önce Türkiye'nin sahip olduğu ormanlara bakmak gerekir. Türkiye'de orman arazileri 21 milyon hektara yakın bir alanı kaplamaktadır. Bu alan Türkiye'nin %27'sine tekabül eder. Türkiye'de yer alan ormanlar biyolojik çeşitlilik açısından çok zengindir. Türkiye ormanları; nemli, yarı kurak, kurak bölgelerde ormandan stepe geçiş ormanları ekosistemindedir. Ekolojik bölgeler olarak incelendiğinde ise; Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz ormanları olarak sıralanabilir. Türkiye'de yer alan ormanlar, iğne yapraklı, geniş yapraklı ve karışık yapraklı ormanlardan oluşmaktadır.

 

 

Türkiye Orman Grupları ve Yetişen Ağaçlar

Türkiye ormanları 3 farklı biyocoğrafik bölgede gruplandırılır. Bu bölgeler Avrupa-Sibirya Biyocoğrafik Bölgesi, Akdeniz Biyocoğrafik Bölgesi ve İran-Turan Biyocoğrafik Bölgesi'dir. Türkiye'de yetişen ağaçlar konusuna gelince bu bölgelerde yetişen ağaç türleri ve yetişme aralıkları ise şöyledir:

Avrupa-Sibirya Biyocoğrafik Bölgesi

Yapraklı-İbreli Ormanlar olarak bilinen kayın, kestane ve gürgen ağaçları 500 ve 1200 metre arasında yetişen ağaçlardır. Bu türler haricinde bu bölgede Nemli- yarı nemli ibreli ormanlar da bulunur. 1000-1500 metre arasında yetişen sarıçam, karaçam, göknar ve ladin ağaçları bu ormanların ağaçlarıdır. Avrupa-Sibirya Biyocoğrafik Bölgesi'nde yer alan bir diğer orman grubu da kurak meşe ve çam ormanlarıdır. Bu grupta meşe, karaçam ve kızılçam ağaçları yetişir. Burada bahsedilen karaçam ağacı 600 metre ve üzerinde, kızılcam ise 400-500 metre arasında yetişmektedir. Meşe ağacı ise 1500 metre altında yetişen bir ağaçtır. Son olarak çalı formasyonunda yetişen kızılçamlar ise 500 metre altında yetişen maki-yalancı maki türleridir.

Akdeniz Biyocoğrafik Bölgesi

Bu bölgede 4 farklı orman grubu bulunur. Bunlar; çalı formasyonu, alçak rakım Akdeniz kuşağı ormanları, Ege yüksek dağ ormanları ve Akdeniz yüksek dağ ormanları olarak gösterilir. Çalı formasyonunda yetişen maki ve garig türlerinden; meşe türleri, sandal, sakız ve mersin Marmara'da 350, Ege ve Akdeniz'de ise sırasıyla 600 ve 800 metrelerde yetişmektedir. 

Alçak rakım Akdeniz ormanlarında 1000 metrede yetişen kızılçam, 800-1500 metrelerde bulunan karaçam, 1000 metre altında yetişen kestane ve 1500 metre üzerinde yetişen fındık, ıhlamur, kayın ağaçları bulunur. Ege yüksek dağ ormanlarında ise sarıçam, meşe ve kızılçam görülmekte olup sarıçam 1600 metre üzerinde yetişir. 

Akdeniz yüksek dağ ormanları birçok ağaç türünü barındırır. Meşe, karaçam, sedir, ardıç, kayın, gürgen gibi ağaçlar bu ormanlarda yer alır. Sedir ağacı, 1000-2000 metre arasında ve ardıç ağacı, 1000-1800 metre arasında yetişen ağaçlardır.

İran-Turan Biyocoğrafik Bölgesi

Türkiye'de yetişen ağaçlar son olarak İran-Turan Biyocoğrafik Bölgesi'nde oluşur. İç Anadolu step ormanları; 800-1500 metre arasında yetişen saçlı ve tüylü meşe, karaçam, ardıç; İç Anadolu kurak karaçam, meşe ve ardıç ormanları ise 1200 metre altında yetişen meşe türleri ve 1500 metre üstünde yetişen sarıçamlardan oluşur. Bir de Doğu Anadolu kurak meşe ormanları vardır ve burada sadece meşe türleri yetişir. Yetişme yükseklikleri ise 850 metre 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...