Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su Kaynakları

Okyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları, akarsular ve göller çeşitli su kaynaklarındandır. Bununla beraber yeryüzünde bulunan suyun %97’sini deniz ve okyanuslardaki tuzlu sular oluşturmaktadır. %2,25’ini ise kutuplardaki buzlar oluşturur. Bu su kaynaklarından sadece %0,75’ini de tatlı su niteliğindeki göl, akarsu vb. yüzey suları meydana getirmektedir.

DÜNYA’DA SU KAYNAKLARI

Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak %71’i sularla kaplıdır. Bu yeryüzündeki suların tamamını oluşturan su küreye hidrosfer denmektedir. Hidrosferi inceleyen coğrafyanın bilim dalına ise sular coğrafyası yani hidrografya denmektedir. Yeryüzünde bulunan başlıca su kaynaklarını ise yer altı suları, akarsular, buzullar, göller, denizler ve okyanuslar oluşturmaktadır.

Yeryüzünde bulunan bu su kaynakları sürekli bir döngü halindedir. Suların bir kısmı, Güneş enerjisi sebebiyle buharlaşmaktadır. Ayrıca bitkilerin terlemesi sonucu atmosfere karışır.  Su buharı ise gökyüzündeki faaliyetler sonucu tekrar yağış olarak yeryüzüne geri dönmektedir. Anakaraya inen bu yağışların bir kısmı, yer altına inerek yer altı sularını oluşturmaktadır. Bir diğer kısmı ise yüzeysel akış sayesinde akarsulara, göllere ve denizlere ulaşarak karışmaktadır. Suyun yaptığı bu hareketli döngüye hidrolojik döngü ismi verilmektedir. Suyun yaptığı bu döngü sayesinde dünyadaki su kaynakları sürekli olarak yenilenmektedir. Fakat aşırı su tüketimi ve kirletilen su miktarının sürekli olarak artması, tüketilebilir su kaynaklarının günden güne daha da azalmasına sebep olmaktadır. 

TÜKETİLEMEYEN SU KAYNAKLARI

Yeryüzünde bulunan su kaynaklarının yaklaşık olarak %97,5’ini deniz ve okyanuslar oluşturmaktadır. Kalan su kaynaklarından yüzdesel olarak %2,5’lık kısmını ise yer altı, yer üstü suları ve buzullar oluşturmaktadır.

Dünyanın 4’te 3’ü sularla kaplıdır fakat bu suların tamamına yakın bir kısmı tüketilemeyen su kaynaklarıdır. Yeryüzündeki su kaynaklarının %97,5’lik tamamına yakın bir kısmını oluşturan deniz ve okyanuslar tuzlu olmasıyla insan kullanımına uygun değildir. Tuzlu suyu tatlı suya çeviren mekanizmalar vardır ama ülke çapında kullanılabilmesi için çok büyük miktarlarda maliyeti olacağı için şuan kullanılmamaktadır. 

Kullanıma uygun tatlı su miktarını sadece %2,5’lik kısımla buzullar, yer altı ve yer üstü suları oluşturmaktadır. Bu oranın ise %99,7’lik kısmını ise buzullar ve yer altı suları oluşturduğu için bunlar da aslında tatlı su olmalarına rağmen tüketilemeyen su kaynakları kapsamına girmektedir. Dolayısı ile tüm bu nedenler göz önüne alındığında dünyadaki tatlı su kaynaklarının sadece %0,3’ü yüzey sularından oluşmakta ve kullanılabilir durumdadır. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Dünyanın En Tehlikeli Yanardağları 

16 Mayıs 2022

Dünyanın En Tehlikeli Yanardağları Dünyanın iç tabakalarında bulunan, yüksek sıcaklı...