Dünyanın En Tehlikeli Yanardağları 

16 Mayıs 2022

Dünyanın En Tehlikeli Yanardağları 

Dünyanın iç tabakalarında bulunan, yüksek sıcaklık ve basınçla erimiş kayaların yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıkmasıyla oluşan coğrafi yer şekillerine yanardağ veya volkanik dağlar denir. Bu yanardağlar Dünya’da, genellikle tektonik plakalarda ve çevrelerinde görünmektedir. Yanardağların araştırıldığı bilim dalına ise volkanoloji (yanardağ bilimi) denmektedir. 

YANARDAĞ TÜRLERİ

  • Kalkan Yanardağlar: Şekli kalkana benzemesiyle isimlendirilmiştir. Lav akışları çok kızgın ve çok akışkan olmasıyla uzun lav akıntılarına sebep olurlar. Bu yanardağ türleri çoğunlukla Havai ve İzlanda bölgelerinde görülmektedirler.
  • Lav Kubbesi, Lav Konisi veya Lav Kümbeti: Lav kalkanının küçük olanlarına bu isimler verilmektedir.
  • Volkanik Koniler: Yanardağın ağız kısmında birikmiş olan ufak kaya parçacıkları fırlatan püskürmelerden oluşmaktadır. 30- 300 m yüksekliğinde püskürmeler, koni şeklinde tepeler oluşturmaktadır.
  • Stratovolkanlar, Kompozit Yanardağlar: Hem lav akıntıları hem de püskürtmelerden oluşan yüksek koni şeklinde dağlar bu şekilde isimlendirilmektedir.
  • Süper Yanardağlar: Geniş çanakları bulunmaktadır. Bu yanardağ türleri kıtasal yıkım ve küresel iklim değişikliklerine sebep olabilecek potansiyelleri barındırırlar.

DÜNYANIN EN TEHLİKELİ İLK 5 YANARDAĞI

  1. Yellowstone, ABD: 2.1 milyon yıl önce patlamış olan bu yanardağ külleri o dönemde neredeyse tüm dünyayı kaplamıştır. Yellowstone yanardağı patladığı zaman, 20. Yüzyılın en büyük patlamalarından olan St. Helana yanardağı patlamasından tam 25 bin kat daha güçlü bir patlamaya sebep olmuştur. Bu yanardağın şu anki şartlarda patlaması halinde yaklaşık olarak 100 bin kişinin ölümüne sebep olacağı düşünülmektedir.
  2. Vezüv, İtalya: Vezüv yanardağı, yaklaşık 20 yıllık periyotlar halinde aktive olmaktadır. M.S. 79 yıllarında gerçekleşen patlamada Pompeii kentinin yok olmasına sebep olmuştur. Bu şekilde bir patlamanın benzerinin günümüzde yaşanması durumunda yüz binlerce insanın ölebileceği düşünülmektedir.
  3. Popocatepetl, Meksika: Meksika’nın başkentine çok yakın olan bu yanardağın üzeri şuanda buzla bağlıdır. Aktif hale gelerek patlaması durumunda çok büyük felaketlere yol açabilir.
  4. Sakurajima, Japonya: En son 1914 yılında bu yanardağın patlamasıyla Sakurajima kenti ada olma özelliğini kaybederek anakaraya bağlanmıştır. Bu yanardağın konumu 700 bin kişinin yaşadığı Kagoshima kentine çok yakın mesafede bulunmaktadır. Aktif hale geçmesi halinde çok büyük tehlikelere yol açacaktır.
  5. Etna, İtalya: Avrupa'nın en aktif yanardağlarından olan Etna Yanardağı Akdeniz’in en büyük adası olan Sicilya’da bulunmaktadır. Bu yanardağ sık sık ufak çaplı olarak faaliyete geçmektedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...