Tüketilebilen Su Kaynaklarımız Nelerdir?

23 Nisan 2022

Tüketilebilen Su Kaynaklarımız Nelerdir?

Yaşam alanımız dünyanın yüzeyi kara ve su kaynakları ile kaplıdır. Bulunan su kaynaklarının bir kısmı buzullar, denizler, yer altı suları ve tatlı su kaynaklarından oluşmaktadır. Dünyanın yüzeyini kaplayan bu su topluluklarında tüketilebilen ve tüketilemez bazı ayrımlar bulunmaktadır. Okyanuslar ve denizlerin tuzlu su olması bu türden suları içme suyu ya da tarım suyu olarak kullanmamızı engellemektedir. Bu yazımızda çeşitli alanlarda meydana gelen ve tüketilebilen su kaynaklarından bahsedeceğiz.

Tüketilebilen Su Kaynakları

Yeryüzündeki suların bir kısmı güneş sayesinde gelen enerji sonucuyla oluşan buhar ve bitkilerin terlemesiyle su buharı olarak atmosfere karışır ve bir döngü oluşturur. Atmosferde meydana gelen bu faaliyetler sonucunda su buharının yağış olarak tekrar yeryüzüne inmesi olayı gerçekleşir. Bu terleme olayı sonucunda karalara inen yağışlar yer altına sızarak yer altı sularını oluşturur, diğer bir kısım da yüzeysel akışa geçerek akarsularla göllere ve denizlere ulaşarak akarsu kaynaklarını oluşturur. Hidrolojik döngüyü oluşturan bu su hareketi sebebiyle dünyada yenilenebilir bir su akışı bulunmaktadır. Buna rağmen aşırı tüketim ve kirlenme, kullanılabilir su kaynaklarının günden güne azalmasına neden olmaktadır.

Yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık %97,5’ini suları tuzlu olan deniz ve okyanuslar; %2,5’lik kısmını ise buzullar, yer altı ve yer üstü suları oluşturmaktadır. Tatlı suların yaklaşık %99,7’lik kısmı buzullar ve yer altı sularında bulunmaktadır. Dolayısıyla yeryüzündeki tatlı suların çok az bir kısmı yani %0,3’ü yüzey sularından oluşmaktadır. Dünya yüzeyinin yaklaşık %71’ini oluşturan suların yarım kürelere dağılışı birbirinden farklıdır. Kuzey Yarım Küre’nin %61’i, Güney Yarım Küre’nin de %81’i sularla kaplıdır. Bu durum, başta sıcaklık olmak üzere birçok coğrafi olayın yarım kürelerde farklılık göstermesine neden olmaktadır.

Tüketilebilir su kaynaklarından bahsederken burada esas olan nokta suyu hayatta kalabilmek için doğrudan ya da tarım yaparken kullanmak amacıyla bir döngü oluştururuz. Burada kaynak olarak gösterilen tüketilebilir su kaynakları buzullar, yer altı ve yüzey sularından oluşan tatlı su kaynaklarıdır. Günümüz dünyasında iklim krizi ve kirlilik sebebiyle tatlı su kaynakları ve buzullarda erime söz konusu olduğundan tuzlu suların da arıtılması kimi zaman gündeme gelen konular arasındadır. Buradaki temel sebep ise tarımın devamlılığını sağlamak oluşturur. Suyun kendine has olan döngüsünü etkileyen insan yapımı çeşitli sebepler olduğundan bilinçli birer kullanıcı olmak dünyanın sağlığı ve insan türünün devamlılığı, doğal hayatın yaşamı açısından son derece önemlidir. Evde başlayan çözümleri (musluğu açık bırakmamak), hayatınızın her alanına aktive ederek gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...