Çekirdeğe İndikçe Sıcaklıkta Nasıl Bir Değişim Olur?

3 Haziran 2022

Çekirdeğe İndikçe Sıcaklıkta Nasıl Bir Değişim Olur?

Dünyamız sadece gözümüz ile gördüğümüz kısımdan ibaret değildir. Dünya oluşumunda en önemli noktalardan biri olan yerkabuğu ve çekirdekle alakalı bugüne kadar sayısız araştırma yapılmış ve halen de yapılmaya devam etmektedir. Yapılan bu araştırmalara istinaden pek çok yeni bilgiler bulunmakta olup insanlar tarafından çok fazla merak edilen bu konu ile ilgili pek çok güncel bilgi yayınlanmaktadır. Bu yazımızda yer kabuğu, manto ve dünyanın çekirdeği ile ilgili bilgiler bulunmakla birlikte Çekirdeğe İndikçe Sıcaklıkta Nasıl Bir Değişim Olur? Sorusuna da yanıt bulabilirsiniz.

Yerkabuğundan Çekirdeğe İndikçe Sıcaklık Değişimi

Yerkabuğu dünyanın yüzey tabakası olarak hayatın oluştuğu noktadır.  Yerkabuğunun altında manto bulunmaktadır. Bu kısım artan sıcaklık değişimleri ile eriyen kayalardan oluşmaktadır. Yeryüzünde oluşan depremlerin neden manto kısmında oluşabilen volkanik haraketlilikten kaynaklanmaktadır. Dış çekirdek denilen kısım mantı kısmının alt tarafında bulunmaktadır. Bu bölgelerde sıcaklıklar yükselmeye devam etmekle birlikte yaklaşık  3900- 4980 derece arasında bulunmaktadır. Bu noktalarda basınç oldukça yüksek olup bu bölgeler nikel, kükürt ve sıvı demirden oluşmaktadır. Dünyanın manyetik alanının üretildiği bu noktalar oldukça önemli merkezlerdir.

İç çekirdek kısmı ise Güneş'ten daha sıcak olarak nitelendirilse de bu bölgenin özelliğinden dolayı sıcaklığın normal etkileri geçersiz olmaktadır. Bu bölgede sıcaklığın artmasından dolayı demir erimemekte ve küresel bir oluşuma sahip olmaktadır. Dünyanın çekirdeğinde sıcaklığın bu denli yüksek seyretmesinde bir çok neden bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre çekirdeğe indikçe sıcaklığın artmasının bir sebebi dış çekirdekteki sıcaklığın sürtünme yolu ile içe çekirdeğe ulaşmasından ve buranın sıcaklığını olduğundan daha yüksek hale getirmesinden kaynaklanmaktadır. Çekirdeğin sıcak olmasının başka bir sebebi ise dünyanın oluşumundan kaynaklı farklı bileşenlerin sebebi olduğu da yayınlanan bilgiler arasındadır.  Burada bulunan sıcaklığın artış göstermesinin en önemli nedeni ise kuşkusuz iç katmanlarda bulunan potasyum, uranyum gibi radyoaktif maddelerin yaptığı ışımalardan kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre yerden her 33 metre aşağı çekirdeğe doğru inildikçe sıcaklık 1 derece kadar artış göstermektedir. Bu da çekirdeğe indikçe artışın ne kadar olabileceği konusunda bize bilgiler vermektedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...

Dünyanın En Tehlikeli Yanardağları 

16 Mayıs 2022

Dünyanın En Tehlikeli Yanardağları Dünyanın iç tabakalarında bulunan, yüksek sıcaklı...