Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkanik olayların ardından merak edilen konu “Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?” olmuştur.

Yurdumuzdaki sönmüş yanardağlara geçmeden önce; yanardağ nedir, Sönmüş yanardağ ne demektir sorularını cevaplayalım.

Yanardağ; yer altında bulunan magmanın (yüksek basınç ve sıcaklıkla erimiş kayalar) yer yüzüne doğru püskürerek çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçiminde, tepesinde bir püskürme ağzı bulunan dağlardır. Bunlar, volkan olarak da ifade edilir.

Sönmüş yanardağ tabiri ise bilim adamları tarafından bir daha püskürmesi öngörülmeyen yanardağlar için kullanılmaktadır.

Türkiye’de halen aktif veya uyuyan volkan bulunmamaktadır. Yalnız, bilim adamları yanardağların tamamen sönmüş kabul edilmelerinin oldukça hatalı olabileceğini ve bu nedenle Türkiye için az da olsa bir riskin hala mevcut olduğu fikrindeler.

Bazı sönmüş yanardağlarımızda, halen gaz ve buhar çıkışı görülmektedir. Şimdi “Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?” göz atmaya başlayalım.

Türkiye’de Bilinen Sönmüş Yanardağlar

Heybetli ve etkileyici duruşları ile dikkati çeken sönmüş yanardağlarımızın belki de sadece dış görünüşü ile masumiyetine inanmaktasınız. Belki de, bazılarının eskiden yanardağ olduklarını ilk defa duyacaksınız.

Ülkemizin 5137 m. ile en yüksek dağı olan Büyük Ağrı Dağı’nın sönmüş bir yanardağ olduğunu biliyor muydunuz? Doğu Anadolu bölgemizde oldukça geniş bir havzaya yayılmıştır. Doğubeyazıt yakınlarında konuşludur.

Aynı coğrafi konumda bulunan Küçük Ağrı Dağı da sönmüş bir yanardağ olarak adlandırılır.

Van Gölünün kuzeyinde bulunan ve Malazgirt dolaylarında yükselen Süphan dağı da sönmüş bir yanardağdır. Türkiye’nin Büyük Ağrı ve Cilo dağlarından sonraki en yüksek dağıdır.

Bir başka sönmüş yanardağ olan Nemrut dağı da Adıyaman’da konuşludur. Komagene krallığına ait arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.

İç Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes ile Hasan dağı da birer sönmüş yanardağdır. Niğde’ye yakın bulunan Melendiz ve Göllü dağları da birer sönmüş yanardağdır. Hasan dağı, Erciyes dağı ve Göllü dağ püskürttüğü lav ve küllerle Kapadokya’yı meydana getirmiştir.

Manisa’da bulunan Kula tepelerinin en genç volkanik bölge olduğu düşünülmektedir.

Doğubeyazıt ve Çaldıran arasında bulunan ve ikiz volkanik konilerden oluşan bir yapıya sahip Tendürek dağı da ülkemizdeki sönmüş yanardağlardan biridir. Kraterlerinden hala sıcak su ve gazlar çıkmaktadır.

Sönmüş Yanardağların Son Durumu 

“Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?” sorusunun cevapladık. Bu dağların son durumları ne diye düşünecek olursak. Aktif olarak, kış, doğa ve arkeoloji turizmine büyük katkılarından söz edebiliriz.

Büyük Ağrı Dağı; doğal güzellikleri de üzerinde barındırmaktadır. Zirvesi dört mevsim karla kaplıdır. Dağcılık, kış ve doğa turizmi yapılmaktadır.

Süphan dağı tırmanış için dağcıların çok tercih ettiği bir mekandır. Genelde Adilcevaz tarafından çıkış yapılır. Van gölünün seyrine doyum olmaz.

UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edilen Nemrut dağı, her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır. Güneşin doğuşunu seyretmek için turistler bir gece orada konaklamaktadırlar.

Erciyes dağı, kış turizminin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Kapadokya ise Peri Bacaları, Göreme’si, Ürgüp’ü, Uçhisar’ı ile bir turizm cenneti olmuştur. Dünya miraslarımızdan biri de bu bölgedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...

Dünyanın En Tehlikeli Yanardağları 

16 Mayıs 2022

Dünyanın En Tehlikeli Yanardağları Dünyanın iç tabakalarında bulunan, yüksek sıcaklı...