Bölge Planlamada Coğrafya Biliminin Yeri ve Önemi

14 Nisan 2022

Bölge Planlamada Coğrafya Biliminin Yeri ve Önemi

Sanayi devrimi sonrası dünya üzerinde artan nüfus ile birlikte bazı sorunlarda ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunlardan en önemlileri çarpık kentleşme, altyapı sorunları ve beraberinde ortaya çıkan gereksinimlerdir. Tüm sorunları ortadan kaldırmak için bölge planlama sistemlerine geçildi. Bölge planlaması yapılırken de coğrafya biliminden faydalanıldı. Peki, bölge planlamada coğrafya biliminin yeri ve önemi nedir? 

Bölge Planlama ve Coğrafya

İnsanlar yaşadığı çevrelerden en iyi şekilde yararlanmak isterler. Bundan dolayı bölge planlamaları yapılırken önce mekânsal, ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel süreçlere bakılmalıdır. Burada önemli olan şey bölgenin birbirinden farklı süreçlerin birlikte değerlendirilen çok boyutlu bir işlemdir. Bundan dolayı yaşadığımız bölgelerde en iyi şekilde verim almamız için bu hususlara önem vermeli ve dengede tutmalıyız. Doğalarımızı sadece mühendislik mantıkları ile tasarlamak ciddi sorunları da beraberinde getirmektedir. Uzun bir süre ve daha verimli bir planlama için çevre ile bütün olarak tasarlanmak gerekir. Bu noktada bir mekân bilimi olan coğrafyadan faydalanılır. Bölge planlamasının içerisinde önemini ortaya çıkmaktadır. Coğrafya, mekân organizasyonlarının yapısını anlamak, sorunlara çözüm bulmak için çalışmaktadır. 

Bölge Planlaması ve Coğrafya

Bölge planlamada coğrafya biliminin yeri ve önemi şu şekilde açıklanabilir; bölge planlaması esnasında gerekli bilginin toplanması, alan sınırlamasının yapılması, haritalama ve mekânda karşılıklı etkileşimlerin saptanması için kullanılır.

Coğrafya, zemin etüdü, iklim faktörleri, bölgenin beşerî yapıları ve karşımıza çıkacak problemlerin saptanması gibi bilgi ve çözümlerle tasarıma altı yapı sağlamaktadır. 

Bölge planlaması için coğrafya, insanı doğayla barışık bir şekilde yaşayabilmesi için gerekli olan bütün bilgileri sunmaktadır. Bundan dolayı coğrafya kullanılmadan bir bölgenin planlamasının alt yapısız kalacağını söylemek abartısız olacağı gibi ayrıca yapılacak olan bölge planlamasında zaman içerisinde sorunlar çıkaracağı da aslında önceden bellidir. Bundan dolayı coğrafya kullanılmadan yapılan bölge planlaması, gerçek bir bölge planlaması olmaz. 

İyi bir bölge planlaması için öncelikle bölgenin coğrafi elementlerini iyice öğrenmeli, bölge yapısını oluşturacak bu elementler ışığında bölge planlamasını yapmalıyız. Bölge planlaması içerisinde coğrafyadan yardım alırken bu alanda uzman, eğitim almış kişilere danışılmalı ve birlikte çalışılmalıdır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...