Bir Bölgenin Coğrafi Özelliği Nasıl Anlaşılır?

13 Nisan 2022

Bir Bölgenin Coğrafi Özelliği Nasıl Anlaşılır?

Coğrafi bölgeler, bazı alanlara göre birbirlerinden ayrılan alanlara verilen isimdir. Coğrafi bölgelerin özellikleri beşerî, sosyal ve ekonomik farklılıkları ile anlaşılabilir. Bunların dışında tarım bölgeleri, nüfus bölgeleri, iklim ve yeryüzü şekillerine göre de bölgeler ayrılabilir. 

Herhangi bir yerin doğal beşerî ve ekonomik özelliklerinden kaynaklı diğer yerlerden ayrı ve kendi içerisinde benzer özellikler gösteren yerlerine bölge denmektedir. Bölgelerin büyüklük hesapları birbirinden farklılık gösterebilir. 

Coğrafi Bölge Nedir?

Hem doğal hem de beşerî ve ekonomik özellikleri benzer olan bölgelere coğrafi bölge ismi verilmektedir. Bu bölgeler oluşturulurken sadece coğrafi özellikleri değil aynı zamanda ekonomik ve sosyal özelliklerini de bakılmaktadır. Coğrafi bölgeleri birbirinden ayıran faktörlere bakmamız gerekirse burada 3 ana faktör karşımıza çıkmaktadır;

  • Doğal faktörler
  • Beşerî faktörler
  • Ekonomik faktörler

Bu 3 ana unsur etrafında benzer özellik gösterenlere bir bölge adı verilmektedir. Örneğin; Doğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ülkemizde bulunan 7 coğrafi bölge içerisinde yer almaktadır.

Coğrafi Bölge Faktörleri

Coğrafi bölgelerin özellikleri incelenirken 3 ana unsuru incelememiz gerektiğini söylemiştik. Peki, bir bölgenin coğrafi özelliği nasıl anlaşılır? Coğrafi bölgelerin özelliklerini incelediğimizde ana unsurların birbirine bağlı bir zincir gibi olduğunu ve birbirlerini nasıl etkilediklerini görmekteyiz. Bu 3 ana unsuru inceleyerek coğrafi bölgeleri nasıl ayırt ederiz öğrenelim.

Doğal Faktörler

Konum, iklim, bitki örtüsü ve yeryüzü şekilleri gibi insan eli ile değil doğanın kendi özelliklerine bakılarak coğrafi özellikleri ayırt etmede kullanabiliriz. Doğal faktörler, bölgelerin coğrafyası üzerinde en çok etkili olan maddedir. Beşerî ve ekonomik faktörler doğal faktörlerden oldukça fazla etkilenmektedir. Örneğin; Ege Bölgesi içerisinde kıyı yerleşmeleri fazla olduğundan iç kesimler ve dış kesimler arasında coğrafi özellikleri kolayca ayırt edebiliriz. İç kesimlerde yerleşim şekleri ve iklim tiplerine göre nüfus ve yerleşmede doğrudan etkilenir. Nüfusun fazla olduğu yerlerde ekonomik faktörlerin azlığı ya da çokluğu ya da hangi faaliyetlerin daha ağırlıklı yapıldığını anlayabiliriz.

Beşerî Faktörler 

Bir bölgenin coğrafi özelliği için nüfus ve yerleşme tipine de bakılmaktadır.

Ekonomik Faktörler

Tarım ve hayvancılık, ticaret, turizm, sanayi ve madencilik gibi ekonomik özelliklerine bakılarak da coğrafi bölgelerin özelliklerine göre ayırt edilmesinde yardımcı kollardan faydalanabiliriz. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...