Atmosferin Katmanları Nelerdir?

13 Nisan 2022

Atmosferin Katmanları Nelerdir?

Atmosfer yerküreyi çevreleyen gaz katmanlarıdır. Bu katmanlar; troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosferdir. Atmosferin Katmanları Nelerdir? Katmanların tek tek özellikleri aşağıdaki gibidir;

TROPOSFER: Atmosferin en alttaki tabakasıdır kalınlığı ortalama 13 km dir. Atmosfer gazlarının yüzde yetmiş beşlik kısmı bu katmanda konumlanmıştır. İklim olaylarının göründüğü katmandır ve su buharının tamamı bu katmanda bulunur. 

STRATOSFER: Traposfer katmanının üstünde bulunan uzunluğu yaklaşık 50 km'yi bulan katmandır. Katman sıcaklığı yaklaşık -55 derecededir. Yatay hava akımları bu katmanda görülür ve bu hava akımlarına jet rüzgarları adı verilmiştir. Ozon tabakasının büyük bir katmanı bu tabakadadır ve güneşten gelen zararlı ışınlar bu katmanda kırılarak yeryüzüne zararsız şekilde iner . 

MEZOSFER: Stratosferden sonra gelen katmandır. Büyüklüğü 80 km'lik bir alanı kapsamaktadır. Göktaşları bu katmanda yandığı için yeryüzüne ulaşamaz. Mezosfer de kendi içinde Ozonosfer ve Kemosfer olarak ikiye ayrılır. 

TERMOSFER: Mezosferden sonra gelen katmandır. En sıcak katman olma özelliğine sahiptir. Sıcaklığı 1000 ve 1600 derece arasında değişmektedir. Aurora bu katmanda gerçekleşir ve haberleşme radyo frekansları en iyi bu tabakada iletilir.

EKZOSFER: Atmosferin en dış katmanıdır ve yer çekimi bu katmanda son bulur. Haberleşme uyduları bu katmanda konumlandırılır. Çevrelediği gaz kütlesi bu alanda çok seyrekleştiği için yaklaşık 10.000 km lik bir alan olduğu söylenmektedir.

Beş katmanın içinde bulunan Stratosfer katmanı içerisinde Ozon tabakasını barındırır. Ozon tabakası güneşten gelen ultraviyole ışınların molekülerleri parçalaması ile meydana gelir. Bu tabaka güneşten gelen zararlı ışınları emerek insan yaşamında hayati öneme sahip olmaktadır. Son dönemlerde ozon tabakasında belirgin şekilde incelme meydana gelmiştir. İncelme sonucunda ; insan DNA'sında değişim başlamış , Canlıların bağışıklık sisteminde bozulma meydana gelmiş , Göz ve cilt rahatsızlıkları ortaya çıkmış , biyolojik çeşitlilikte azalma  gözle görülür hal almış ve küresel ısınma gibi negatif etkiler ortaya çıkmaya başlamıştır. Ozon tabakasına zarar veren kimyasal madde içermeyen ozon dostu ürün kullanımı katman için faydalı olacaktır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...