Ülkemizde En Sık Deprem Yaşanan Bölge  

9 Nisan 2022

Ülkemizde En Sık Deprem Yaşanan Bölge  

Yaygın olarak zelzele olarak bilinen depremler, yerkabuğundaki ani enerji dönüşümlerinin sismik dalgalanmalara dönüşmesi ve söz konusu dalgaların Dünya genelinde sallanması olarak kendini gösterir. Türkiye'de meydana gelen büyük bir depremler de ülkemizde en sık deprem yaşanan bölge araştırmalarına neden olmuştur. Daha fazla hasarı önlemek için hemen herkes iyileştirme ihtiyacı olan ilk adımı attı ve sismik haritalama araştırmalarına yöneldi. Batı, kuzey ve doğu Anadolu bölgelerinin fay haritası içerisinde yer alan Türkiye'de, farklı illerde yaşanan depremlerin yakın illerde de hissediliyor olması endişe yaratmaktadır. Bunun tek açıklaması fay hatları arasındaki bağlantıların şeklidir. Türkiye fay haritasına göre ülkenin risk alanları 5 gruba ayrılmıştır. Bu gruplardaki 1. seviyedeki alanlara yüksek risk, 5. gruptaki alanlara ise düşük riskli denir.  

Düşük Riskli Alanlar   

Türkiye deprem haritası incelendiğinde deprem riskinin en düşük olduğu 4. ve 5. bölgeler; Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Ankara, Kırklareli, Nevşehir, Aksaray, Konya, Niğde ve Karaman'dır.  

Orta Riskli Alanlar  

 Ülkenin fay hatlarına bakıldığında 3. grupta yer alan iller Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Ordu, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana ve Gaziantep'in bazı bölümleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir illeridir. Deprem riski bakımından ikinci grup iller başta olmak üzere Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Van, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şırnak, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Sam Çam, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Iğdır, Batman.  

Yüksek Riskli Alanlar  

Ülkemizde en sık deprem yaşanan bölge ve iller yüksek riskli alanlar kategorisinde yer almaktadır. Ülkemiz genç bir ülke olduğundan aktif fay hatlarına sıkça rastlanırken, masif alanlar oldukça düşüktür. Ülkemizde en sık deprem yaşanan ülke Marmara, Ege, Doğu Anadolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu iller şu şekilde sıralanmaktadır; İzmir, Balıkesir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, İstanbul, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Sakarya,  Amasya, Tokat, Çankırı, Bartın, Çanakkale, Siirt, Tunceli, Bingöl, Osmaniye gibi iller 1. grup yüksek riskli alanlar arasındadır.  

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...