Ay Tutulması 

7 Aralık 2021

Ay Tutulması 

Ay tutulması, Ay Dünyanın etrafında döner. Ay bu işlemi yaparken Dünya’nın hem arkasında kalır hem de Dünya Ayın yüzeyine güneş ışınlarının gelmesini engeller. Böylece ayın yüzeyi karanlıkta kalır. Ayrıca çok kısa süre ile Dünya’dan görülmeyecek bir duruma gelir. Bu tür olayların olmasına ay tutulması denir. Oluşan bu tutulmalar sadece ayın dolunay evrelerinde gercekleşir. Ayın yörüngesi tutulma düzlemi ile tamamen çakışık olmadığı için dolunayın tüm evrelerinde tutulma gerçekleşmez. Bu tutulma olayları sadece düğümler çizgisi, yani Ay’ın Dünya etrafındaki ve Dünya’nın Güneş etrafındaki yörünge düzleminin ara kesit çizgisi doğrultusunda ortaya çıkan dolunay evrelerinde oluşur. Tam ay tutulması gerçekleşmeden önce Ay tutulması parçalı gölgeli tutulmasıyla başlar ve gölgeli tutulma, parçalı tutulma ve tam tutulma şeklinde devam eder ve tutulma işlemi tekrar ters yönde devam ederek sona erer.Tam Ay Tutulması, Gece Gökyüzü, Ay

 Ay Tutulmasının Çeşitleri 

Ay tutulmasının, dört çeşit vardır. Gölgeli, parçalı ve tam ay tutulmasıdır.

  • Tam ay tutulması: Ayın tamamamının Dünya’nın tam gölge konisi üzerinde geçtiği zaman oluşan tutulmadır. Ayrıca tam ay tutulması gerçekleşirken Ayın tamamı görünmez. Tam Ay tutulmnası bir saatten de uzun sürebilir.
  • Parçalı ay tutulması: Bu Ay tutulması çeşidinde Ayın sadece bir kısmının Dünya’nın gölge konisi üzerinden geçtiği sırada oluşan tutulma çeşididir. Parçalı ay tutulmasında Ay’ın sadece küçük kısmı görünmez.
  • Gölgeli ay tutulması: Ay Dünya’nın yarı gölge konisine tamamıyla girdiği zaman oluşan ay tutulması çeşididir. Gölgeli ay tutulması olurken Güneş’in tek bir tarafından ışık aldığı için Ay normal halinden daha sönük görülür.
  • Parçalı gölgeli ay tutulması: Ayın sadece bir tarafı, Dünya’nın sadece yarı gölge konisine girdiği zaman oluşan ay tutulması çeşididir. Parçalı gölgeli Ay tutulmasında Ay’ın, yarı gölge konisi içinde kalmış olan kısmı Güneş’in yalnızca bir kısmından ışık aldığı için bu kısımlar her zamankinden daha az parlak hatta sönük görülülür.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?

26 Haziran 2022

Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  

23 Mayıs 2022

Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar  Şehir Isı Adası i...

Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?

16 Mayıs 2022

Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...