Uv Işını Nedir?

21 Mayıs 2022

Uv Işını Nedir?

Uv ışını yada ultraviyole ışık görünür ışıktan daha kısa olan X ışını diye tabir edilen ışıtan ise daha uzun olan ışın türüdür. Uv ışınları 10 ile 400 nm dalga boyunda olmaktadır. Uv ışın türü aslında bir elektromanyetik radyasyon çeşidi olarak bilinmektedir. Uv ışınlarına sürekli maruz kalmak cildimizi erken yaşlandırarak pek çok cilt sağlık problemine yol açabilmektedir. Bu nedenle zararlı olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte insan gelişimi için oldukça önemli parametreler içeren D vitaminin de en önemli kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Bu nedenle kontrollü sürelerde ve korumalı olarak bu vitaminden de faydalanmamız önerilmektedir.

Uv ışınları çok kısa dalga boylarına sahip olmaları nedeni ile insan gözü ile görülebilecek ışın türlerinden değildir. Dünyamız güneşten aldığı Uv ışınlarına oldukça geniş yüzeylerde maruz kalmasına rağmen bu ışınların zararlı etkilerinin büyük kısmı atmosferde ozon tabakası tarafından emilim sağlanmaktadır. 

Uv ışınları kendi içesinde pek çok farklı çeşide ayrılmakta olup insan sağlığına en zararlı olarak bilinen türünü ise UVA ışınları oluşturmaktadır. Göz merceğine kadar ulaşabilen  bu zararlı ışınlar gözlerimizde çok çeşitli hasarlara neden olabilmektedirler. Bu nedenle fotokromik yapıda tasarlanmış gözlükler kullanarak güneşin zararlı ışınlarından gözlerinizi korumanız tavsiye edilmektedir.

Uv Teknolojisinin Kullanım Alanları

Uv ışınları kullanımda yarattığı faydalar nedeni ile pek çok alanda kullanılmaktadır. Uv ışınlarının en çok kullanıldığı başlıca sektörler Aydınlatma sektörü, Sağlık Sektörü, Güzellik sektörü, İlaç Endüstrisi gibi alanlardan oluşmaktadır. Aydınlatma sektöründe kullanılan ürünler Uv lambaları kullanılarak aydınlatmayı sağlayan pek çok ürünle doludur. Endüstri açısından oldukça efektif çözümler getiren bu ürünler sayesinde sokak aydınlatmaları da yapılabilmektedir. Sağlık sektöründe ise bu ışınlar pek çok hastalığın tedavi edilmesi sürecinde aktif olarak kullanılmaktadır. Fototerapi yönteminde kullanılan Uv ışınları sayesinde başta sarılık hastalığı olmak üzere egzema ve cilt rahatsızlıklarına yönelik pek çok tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Ayrıca bu ışınların mikrop öldürme yetileri sayesinde antiseptik uygulamalarda da tercih edildiği bilinmektedir. Bunun en güzel örneklerinden birini ise su arıtma teknikleri oluşturmaktadır. Günümüzde UV ışınlarından üretilen bronzlaşma makineleri kontrollü ve tescilli teknoloji ürünleri ile pek çok insanın sağlıklı bronzlaşmasını sağlamaktadır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ

2 Mayıs 2023

Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en yakın dördüncü gezegendir ve "Kızıl Gezegen" olarak da ...

DUYGULAR VE ORGANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ

30 Nisan 2023

İbn-i Sina (veya Avicenna olarak da bilinir), 980-1037 yılları arasında yaşamış İranlı bir ...

VENÜS'ÜN DÜNYA ETRAFINDAKİ TAM DÖNÜŞÜ

2 Eylül 2022

Venüs veya Çolpan; Güneş’e en yakın ikinci, sıcaklık bakımından en sıcak gezegendir. Gü...

Fen Bilimleri Kaç Ana Başlıkta İncelenmektedir

14 Ağustos 2022

 Fen bilimleri; insanların maddesel çevresindeki nesneleri ve olayları deneyler, buluşlar v...