Uzay Mekiği Nedir?

29 Temmuz 2022

Uzay Mekiği Nedir?

Uzay, insanoğlu için gizemini hala korumaktadır. Özellikle ekonomik yönden güçlü olan devletler bütçelerinin bir kısmını uzay araştırmalarına ayırmaktadır. Uzay nedir ve neden bu kadar merak edilmektedir?

Uzay; bütün gök cisimlerinin içinde bulunduğu sınırsız boşluk olarak tanımlanmaktadır. Başka bir deyişle üzerinde yaşadığımız Dünya gezegenini de içine alan ve sonsuzluk içeren bir evrendir.

Bu konudaki çalışmalar uzay araştırmaları adı altında yapılmaktadır. Uzay araştırmalarının birkaç nedeni vardır:

1. Güneş sistemini oluşturan gök cisimlerini incelemek. Belirli yörüngelerde Güneşin çevresinde dönen gezegenlerin, uyduların, kuyruk yıldızların, gök taşlarının, meteoritlerin ve asteroitlerin yapısını öğrenmek.

2. Dünya dışında herhangi bir uzay cisminde yaşam olup olmadığını araştırmak.

3. Yıldızlar, galaksiler ve kara deliği keşfetmek.

Uzay Mekiğinin Rolü

Uzay mekiği nedir? Uzay mekiği, uzay araştırmalarında kullanılan birçok araç gereçten bir tanesidir. Bunların başlıcaları; uzay istasyonu, uzay roketi, uzay sondası, uzay mekiği, uzay teleskobu ve yapay uydulardır.

Uzay mekiği; uydu yerleştirmek ya da uzayla ilgili araştırma yapmak üzere geliştirilen, kapsül olmayan kanatlı, uzay aracıdır. Bir uzay roketine benzer şekilde fırlatılabilen ve tekrar kullanılabilen uzay araçlarıdır. Uçaklara benzer biçimde dikkatlice iniş yapabilirler.

SSCB’nin 1957 yılında ilk yapay uyduyu (Sputnik-1) dünya yörüngesine göndermesi “Uzay Çağının” başlangıcı kabul edildi. SSCB; uzaya ilk canlı gönderme, 1961’de uzay ilk insan gönderme (Vostok-1), 1965’de ilk uzay yürüyüşü, 1966’da farklı bir gezegen ilk kez otomatik iniş yapma ve 1971’de ilk uzay istasyonunu (Salyut-1) kurma başarısını elde etmiştir. ABD ise 1969’da Apollo-11 uzay gemisi ile Ay’a ilk inişi gerçekleştirmiştir.

Uzay Mekiklerinin Son Hali

Uzay mekiği nedir” sorusunun bir diğer cevabı da astronotları uzaya taşıyan uzay gemileridir. İnsanlı veya insansız olarak uzaya gönderilebilmektedir. Amacı uzay mekiğinin tekrar tekrar kullanılarak maliyeti düşürülmesiydi. Ancak, uçuş sonrası bakımlarının maliyetinin daha yüksek olması, tahliye ve güvenlik sorunları nedeniyle 2012 yılından beri uzay mekiği uçuşu ve üretimi yapılmamaktadır.

Uzay mekikleri 100 ton ağırlığındadır. Atmosferde 300 km.lik yükseklikte yaklaşık saniyede 7700 metre hızında hareket edebilir. Isı kalkanları sayesinde yüksek ısıdan korunurlar. Uzay mekiğinin ana parçaları şunlardı; Katı yakıt iticiler, hidrojen tankı ve ana gövde. Yardımcı parçalar ise yörüngeci, ana motorlar, ön kontrol iticiler, yıldız takipçisi, uzaktan kumandalı kol, kanat parçaları, dümen ve gövde flaplarıdır.

İnsanlı ilk uzay mekiğinin adı Columbia’dır ve 12 Nisan 1981 tarihinde NASA tarafından Yuri Gagarin’in uzay uçuşunun 20. senesinde uzaya fırlatılmıştır. Columbia 2003’de kazada tahrip olmuştur. Bunun dışında ABD tarafından üretilen Enterprise (sadece yaklaşma ve iniş testlerinde kullanılmış), Challenger (1983-1986 kazada tahrip oldu), Discovery (1984-2010), Atlantis (1985-2011) ve Endeavour (1991-2011) uzay mekikleri üretilmiştir. Rusya tarafından üretilen tek uzay mekiği Buran’dır. 2002’de hangarda çöküntü altında kalmıştır.

Farklı uzay mekikleri ile tam 135 uçuş gerçekleştirilmiştir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

SOSYAL MEDYA DETOKSU

1 Mayıs 2023

Sosyal medya detoksu Sosyal medya detoksu, belirli bir süre boyunca sosyal medya platformları...

Nano Teknoloji Nedir?

17 Eylül 2022

Nano teknoloji nedir? Temelinde teknolojik çalışmaları ve prensipleri barındıran bir disiplini...

 5G Teknolojisi Nedir?

17 Eylül 2022

     5G Teknolojisi ve önemi gün geçtikçe daha fazla tartışma konusu yaratmaktadır. 5G Tek...